Top9 interesanti fakti, ko tu nezināji par viskiju (29)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Senais dzēriens viskijs ir graudu (miežu, kviešu, rudzu, kukurūzas) vai iesala destilācijas produkts, kurš izturēts ozolkoka mucās. Lūk, daži interesanti un vēsturiski fakti, ko, iespējams, par viskiju nezināji.

 
Foto: publicitātes

Vārds «viskijs» nozīmē «dzīvības ūdens»

Vārds «viskijs» cēlies no gēlu valodas «Uisge Beatha» (latv. izrunājas kā «Iškebā»), kas tulkots no latīņu valodas «Aqua Vitae» un nozīmē «dzīvības ūdens». Fonētiski laika gaitā tas pārtapa par «usky» un galu galā angļu mēlē transformējās vārdā «whiskey».

Angļiem, pie kuriem šīs dzēriens ieguva popularitāti, bija grūti to izrunāt, un ar laiku nosaukums saīsinājās un izmainījās (Uisge Beatha → Uisge → Fuisce →) līdz vārdam «Whisky».



 
Foto: publicitātes

Jaunajā pasaulē viskijs bija zelta vērtē

Izrādās, Jaunajā kontinentā viskijs bija tikpat vērtīgs kā zelts.

18. gadsimtā Pensilvānijā viskijs nereti tika izmantots pat kā norēķinu veids. Šo produktu gan dzēra, gan izmantoja ēdiena gatavošanā un pat medicīnā.

Viskijs Amerikā bija tik iecienīts, ka 1794. gadā sākās tā dēvētais viskija dumpis, kad fermeri sacēlās pret viskijam noteikto nodokļu slogu.

 
ASV politiķe Hilarija Klintone
ASV politiķe Hilarija Klintone Foto: Reuters/ScanPix

Klintone, Čērčils un Tvens - lieli viskija mīļotāji

Izrādās, ka pazīstamā ASV politiķe Hilarija Klintone ir liela viskija cienītāja un to dzerot regulāri.

Savukārt vienam no ievērojamākajiem britu politiķiem seram Vinstonam Čērčilam viskijs garšoja tik ļoti, ka to kopā ar ūdeni dzēra pat brokastīs.

Arī rakstnieks Marks Tvens bija iemīļojis viskiju. «Ja kaut kā ir par daudz, tas ir slikti, bet par daudz laba viskija ir tikko pietiekami,» viņš pat savulaik rakstījis.

 
Foto: publicitātes

Viskijs nezaudē kvalitāti pat 100 gadus

Viskijs savu garšas kvalitāti nezaudē ļoti ilgu laiku. Labi noslēgtā pudelē viskijs nesabojāsies pat 100 gadus.

Atvērtā, pustukšā pudelē viskijs būs labs vēl piecus gadus.

Eksperti norāda, ka kvalitatīvs viskijs esot arī labs investīciju veids. Reti šā dzēriena eksemplāri laika gaitā iegūs vēl lielāku vērtību.

 
Foto: publicitātes

Strīdi par viskija dzimteni

Pasaulē iecienītas ir daudzas īru un skotu viskija markas, un abu šo «smagsvaru» vidū joprojām norit strīdi par to, kas ir īstenā viskija dzimtene.

Viskijam līdzīgi dzērieni pēc dažādām receptēm ir radīti daudzās Eiropas valstīs un pat Āzijā un Amerikā. Neskatoties uz to, ka būtībā viskijs brūvēts jau vismaz no 5. gadsimta, vārds «viskijs» pirmo reizi oficiāli ticis minēts tikai 1736. gadā, un tas vairāk atvasināts no skotu nekā īru runas manieres.

Daudzos vēstures avotos kā viskija patrons minēts īru Svētais Patriks, tādējādi īri ir pārliecināti, ka tieši ķeltu zeme Īrija uzskatāma par īsteno viskija dzimteni. Savukārt skoti nepaliek atbildi parādā un skaidro, ka Svētais Patriks savās saknēs bijis īrs, nevis skots.

Interesanti arī, ka viskijam ir daudz šķirņu. Eksperti lēš, ka pastāv 5000 viena iesala viskiju veidi - lai visus pagaršotu, paies ilgs laiks...

 
Foto: flickr.com/ Bakh2013

Mūku radīts dzēriens

Lai gan par viskija brūvēšanas tradīciju sākumu joprojām tiek lauzti šķēpi, pastāv versija, ka sākotnēji dzērienu, līdzīgu viskijam, ražoja mūki alķīmiķi kā ārstniecisko līdzekli pret visām slimībām. Tieši tāpēc tā nosaukums bija «dzīvības ūdens», jo tas atgrieza dzīves spēkus un mundrināja slimniekus. Tas tika slavēts arī kā dzīves ilguma paildzināšanas līdzeklis.

Viskija ērai klosteros pielikts punkts, kad to 1541. gadā aizliedzis karalis Henrijs VIII.

Vēlāk ar klaiņojošiem mūkiem dzēriens aizgāja tautā un daudzi saskatījuši tajā labu peļņas avotu. Tā ir sākusies viskija popularizēšana.

 
Foto: publicitātes

Aukstums viskijam nav drauds

Augstais alkohola saturs viskijā ir garants tam, ka tam nekaitē zema gaisa temperatūra.

Kā pierādījums tam var kalpot fakts, ka Antarktikā savulaik atrasta kaste ar ap 100 gadus vecām viskija pudelēm. Neskatoties uz ilgo atrašanos pat -30 grādu salā, šis viskijs bija lieliskā stāvoklī.

 
Foto: publicitātes

Viskiju mēra pirkstos

Vēsturiski iegājies, ka viskiju mēdza mērīt «pirkstos». Senākos laikos bāros vīri pasūtīja glāzē viskiju pirksta vai divu «biezumā».

Tiesa, īpaši precīzs mērrīks tas nevarētu būt... Kā nekā ķermeņa uzbūve cilvēkiem atšķiras.

Komentāri (29)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu