Izdots latviešu izcelsmes norvēģu autora romāns «Kur piedzimst vējš»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

AS «Valters un Rapa» izdevis latviešu izcelsmes norvēģu autora Terjes Bindera (Terje Binder) romānu «Kur piedzimst vējš» (Der vinden blefødt) latviešu valodā. Romānu tulkojusi Māra Valpētere un Arta Veidmane-Strēle.

Terje Binders ir norvēģu sociologs un rakstnieks, kura vecvecāki, Jānis un Anna Binderi dzimuši un dzīvojuši Latvijā līdz brīdim, kad vētrainie 1905. gada revolūcijas notikumi piespieda tos doties trimdā uz Norvēģiju un atstāt Latviju uz visiem laikiem.

Romāns «Kur piedzimst vējš» ir autora pirmais daiļdarbs, tomēr «debijas» statuss nekādā ziņā netraucē romāna literārajai kvalitātei, struktūrai un izteiksmei. Autors ar vēsturnieka rūpību un precizitāti rekonstruē savu vecvecāku dzīves apstākļus 1905. gada revolūcijas notikumu krustugunīs un prasmīgi izmanto savas sociologa profesijā iegūtās zināšanas, lai radītu vienreizējus un spilgtus tēlus. Autors ir spējis smalki un reizē objektīvi palūkoties uz Latviju un latviešiem gan 1905. gada revolūcijas un Pirmā pasaules kara kontekstā, gan uz latviešiem mūsdienās. Bez nevajadzīgas morāles vai ārzemniekiem raksturīgās eksaltētības,

Terje Binders caur raiti lasāma stāstījuma prizmu lūko vedināt lasītāju meklēt pašizziņas instrumentus.

Kas mēs esam un ko cilvēkam var nozīmēt savu sakņu un savas dzimtas vēstures apzināšanās? Vai mūsdienu sabiedrības vienaldzība pret savu identitāti un savu dzimteni, kuras sekas varam redzēt statistikās, kas attēlo izbraucēju skaitu, nav rādītājs, ka esam apmaldījušies šajos nedaudz vairāk kā 20 Latvijas brīvvalsts gados? Cik svarīgi ir saglabāt savu latvietību pat tad, kad Latvijai nav uzgūlusies kāda teritoriju tīkotāja ķetna? Autors netieši liek lasītājam domāt par šādiem un līdzīgiem jautājumiem, reizē sniedzot vērtīgu un smalku Latvijas 20. gadsimta lielāko vēstures notikumu izklāstu no vienkāršu iedzīvotāju skatu punkta.

«Kur piedzimst vējš»
«Kur piedzimst vējš» Foto: publicitātes

Grāmatas pirmās daļas kompozīcija veidota no vairākiem slāņiem, kas katrs ietver sevī attiecīgo laika un vēstures posmu, ļaujot lasītājam iejusties gan autora vecvecāku un tēvoča, gan paša autora ādā. Savukārt otrā grāmatas daļa ir autonoma un var tikt uztverta kā atsevišķs stāsts, kuru zināmā mērā ievada un paskaidro grāmatas pirmā daļa.

www.valtersunrapa.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu