LNSO pirmatskaņos Riharda Zaļupes simfoniju «Namejs»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Porietis

20. martā Lielajā ģildē izskanēs Riharda Zaļupes vēsturiskā simfonija «Namejs», Kloda Debisī «Prelūdija fauna diendusai» un Andersa Kopela Otrais koncerts orķestrim un saksofonam ar solistu Oskaru Petrauski, informē Kristīne Kutuzova, Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) sabiedrisko attiecību speciāliste.

Koncerta lielais notikums - jaunas latviešu simfonijas pirmatskaņojums. Rihards Zaļupe komponējis apjomīgu opusu, kura kodols sākotnēji dzima kā motīvs kinofilmai, taču vēlāk, kad izrādījās, ka filmas nebūs, tapa vērienīga simfoniska partitūra. Ieceres pamatā - Laimoņa Pura (1922) Zemgales tetraloģijas pirmā grāmata «Degošais pilskalns» (1962), kurā stāstīts par Nameiša jeb Nameja vadītajām zemgaļu cīņām pret krustnešiem. «Namejs» ir etnogrāfiski tonēta apcere par garaspēku un vērtībām, kas atklājas draudu brīžos un virza tautas likteņgaitas līdz pat šai dienai.

«Simfonijas ar vēsturiski programmatisku dramaturģiju veido laikmeta panorāmas, kur dzīves virzītājspēks nav tikai spilgtas vēsturiskas personības, valstsvīri, bet daudz sarežģītāki sabiedriski ekonomiskie apstākļi un pati tauta. Līdzās mākslas vērtībām šāda žanra skaņdarbi satur arī vēsturisko procesu apceri un dažādu tautu dzīves norišu izpēti, ļaujot labāk saskatīt tautas un atsevišķu personību mijiedarbību, mācot dziļāk ielūkoties tautas pagātnē, lai saprastu, kā virzījušās tautas likteņgaitas,» - savu jaundarbu raksturo komponists Rihards Zaļupe.

Līdzās Riharda Zaļupes jaundarbam - Kloda Debisī skaisti dūmakainā skaņuglezna «Prelūdija fauna diendusai», ko mēdz uzskatīt par 20.gadsimta mūzikas īsteno sākumpunktu, un mūsdienu dāņu komponista Andersa Kopela žilbinošais skaniskais piedzīvojums - Otrais koncerts saksofonam un orķestrim, kur solists būs Latvijas spožākais saksofonists klasiskās mūzikas jomā Oskars Petrauskis.

Pie LNSO diriģenta pults šajā koncertā būs orķestra mākslinieciskā vadītāja un galvenā diriģenta Andra Pogas asistents Guntis Kuzma - izcils klarnetists, kurš beidzamos gadus vadījis, JVLMA apgūstot simfoniskā orķestra diriģenta profesiju, un Mārtiņa Ozoliņa vadībā 2014.gadā ieguvis bakalaura grādu.

Jau minēts, ka pavasarī LNSO gaidāms arī otrs latviešu komponista simfonijas pirmatskaņojums. Lielajā Piektdienā, 3.aprīlī, LNSO, VAK «Latvija», solisti Jolanta Strikaite (soprāns) un Gints Pabērzs (saksofons) izdzīvos Kārļa Lāča vīziju par Kristus ciešanām simfonijā «Krusta ceļš», diriģents - Māris Sirmais. Koncerts «LNSO un Kārlis Lācis» notiks arī Vidzemes koncertzālē «Cēsis» - 4.aprīlī plkst. 19.00.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu