Konkursā «Riga Jazz Stage 2015» varētu būt lielāka konkurence nekā pērn

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Konkursā «Riga Jazz Stage 2015» varētu būt lielāka konkurence nekā pērn, pastāstīja konkursa mākslinieciskais direktors Māris Briežkalns.

«Šis konkurss atšķirsies no pagājušā, kur uzstājās Čaina Mozesa un uzvarēja latviešu dziedātāja Kristīne Prauliņa. Šogad sacensība notiks arī trompešu kategorijā - būs cita skaņa un citi talanti. Pagājušogad bija skaidrs, ka jāuzvar Kristīnei. Šogad varētu būt daudz lielāka konkurence,» skaidroja Briežkalns, norādot, ka ne katru gadu ir sastopami īpaši talantīgi mākslinieki.

Komponists Raimonds Pauls uzsvēra, ka galvenais nav uzvarētāju meklēšana. «Pirmā, otrā vai trešā vieta jau nav izšķirošais. Vokālajos konkursos bieži vien tie, kuri nav bijuši uzvarētāji, tik un tā kļūst slaveni. Pats process ir interesants,» uzsvēra Pauls.

Briežkalns stāstīja, ka konkurss arī attīsta talantus. «Konkurss ir svarīgs mūziķu briedināšanā. Viena lieta ir uzstāties klubā, bet lielā skatuve ir kas pilnīgi cits.

Konkursā arī mūziķim var izkristalizēties tas, vai viņš vēlas turpmāk saistīt savu dzīvi ar mūziku,»

stāstīja konkursa mākslinieciskais direktors. Viņš norādīja, ka gadā, kad «Riga Jazz Stage» sacentušies pianisti, konkursa organizatori domājuši, ka nebūs neviena latviešu pianista, bet konkursā atklāti astoņi talantīgi pianisti.

Konkursā piedalās gan mūziķi, kuri jau ir guvuši pieredzi uz lielās skatuves, kā arī tādi, kuriem šī būs pirmā pieredze. Kā norādīja Briežkalns, mūziķa pieredze ne vienmēr nosaka to, vai viņš būs pārāks sacensībā. «Piemēram, igauņu dziedātāja Sofija Rubina bija mums jau zināma kā laba dziedātāja, bet viņa konkursā neuzvarēja. Viena lieta ir zināt dziedātāju, bet otra - kā viņš sevi parādīs uz skatuves,» stāstīja Briežkalns. Viņam pašam šogad patīkot vokālistes no Lielbritānijas un Kanādas.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Trompetists Oskars Ozoliņš, kurš šogad piedalīsies konkursā, pauda prieku par iespēju uzstāties plašas publikas un starptautiskas žūrijas priekšā. Viņš būtu ļoti apmierināts arī, ja konkursa rezultātā izdotos veidot starptautisku sadarbību. Konkursā viņš mēģinās parādīt sevi no labākās puses. «Koncertā es parasti esmu atbrīvojies un baudu to apmaiņu, kas notiek uz skatuves un ar skatītājiem. Konkursā gan ir neliels stress, jo ir tā acs, kas skatās līdzi. Tad nu ir jāmācās tikt galā un īstenot koncerta sajūtu arī konkursā,» stāstīja trompetists.

Konkursā «Riga Jazz Stage 2015», kas notiks no 9.aprīļa līdz 11.aprīlim kinoteātrī «Splendid Palace», nominācijā «Džeza vokāls» piedalīsies latvieši Daumants Kalniņš, Arta Jēkabsone, Beāte Zviedre un Kristīne Trezune. Ar viņiem sacentīsies Anna Lukšina, Kirils Miloradovskis, Oļesja Jaļuņina un Poļina Zizaka no Krievijas, Aušra Paļuše un Ieva Paņulaitīte no Lietuvas, Lorēna Buša no Kanādas, Natalija Trumpeja no Slovēnijas, Nikija Šraira no Lielbritānijas, Tamuzs Nisims no Izraēlas, Moriss Meladze no Gruzijas, kā arī Su Īdila no Trucijas.

Nominācijā «Džeza trompete» uzstāsies divi latviešu trompetisti - Ozoliņš un Magnuss Bauģis. Ar viņiem sacentīsies Allans Jerve no Igaunijas, Ege Džengizs no Turcijas, Fēlikss Šēnhofers no Vācijas, Gerhards Ornigs no Austrijas, Pols Omedess no Spānijas, kā arī Levans Kemularija no Gruzijas.

«Riga Jazz Stage 2015» īpašais viesis būs vokālists un pianists Entonijs Strongs, kuru izdevums «Jazz Times» nosaucis par Lielbritānijas «Next Big Thing». Izpildītājs popularitāti ieguvis ar singlu apkopojumu, kas 2012.gadā sasniedza 1.vietu Lielbritānijas džeza mūzikas topā. Viņš piedalīsies arī vokālistu vērtēšanā. Īpašu balvu arī šogad pasniegs Raimonds Pauls. Arī viņš būs konkursa žūrijā. Tajā būs profesionāli mūziķi no Lielbritānijas, Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Turcijas un Zviedrijas.

Biļetes «Biļešu servisa» kasēs un internetā nopērkamas uz 9.aprīlī notiekošo konkursa fināla koncertu, 10.aprīļa konkursa superfinālu un «Grand Prix 2014» ieguvējas Prauliņas koncertu, kā arī 11.aprīlī notiekošo apbalvošanas ceremoniju un Lielbritānijas džeza zvaigznes - Stronga - koncertu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu