Strašuna: Apstrādes rūpniecība sagādā ledusaukstu dušu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Jau pierasts, ka Latvijas rūpniecības rezultātiem ir raksturīgas lielas svārstības. Tomēr šī gada janvāra dati ir kā ledusauksta duša. Apstrādes rūpniecības izlaide krita par 17% pret pērnā gada decembri pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem un par 11% pret pērnā gada janvāri pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem, norāda «Swedbank» vecākā ekonomiste Lija Strašuna.

«Jāsaka gan, ka šeit sakrita daudz faktoru, un daudzi no tiem varētu būt vienreizēji, kas vismaz daļēji izskaidro šo milzīgu kritumu,» uzsver Strašuna.

Mēneša kritums kokrūpniecībā varētu būt daļēji saistīts ar laika apstākļiem un tādējādi var cerēt uz izlaides atkopšanos turpmākajos mēnešos, norāda ekonomiste. Kritumi datoru un elektronikas, apģērba, mašīnu un iekārtu, pārtikas produktu ražošanā arī ir mēneša svārstību robežās.

Metālu ražošanas nozare jau palikusi daudz mazāka kopš «Liepājas metalurga» slēgšanas, tur vēl zināms vismaz viens iesākts maksātnespējas process. Tomēr gaidāms, ka izlaide metālapstrādē un mašīnbūvē kopumā varētu atgūties turpmākajos mēnešos, prognozē Strašuna.

Kritumu dzērienu ražošanā, visticamāk, gan daļēji izskaidro «Aldara» lielākās ražošanas daļas pārcelšana uz Igauniju, tādējādi šis nav vienreizējs kritums un ietekmēs gada izaugsmes tempus šajā nozarē arī turpmāk, skaidro Strašuna.

«Gads apstrādes rūpniecībai nav sācies labi, tomēr turpmākajos mēnešos gaidāma pakāpeniska situācijas uzlabošanās. Zināmas korekcijas gan var ieviest pēdējie notikumi Ukrainā un to ietekme uz Krieviju un citām valstīm reģionā, kas cieši saistīti ar Krieviju un Ukrainu - Latvijas eksports un investīcijas, visticamāk, cietīs vājāka pieprasījuma un lielākas nenoteiktības šajās valstīs dēļ. Grivnas un rubļa vērtības kritums arī pasliktina mūsu ražotāju konkurētspēju šajos tirgos,» piebilst Strašuna.

Jau ziņots, ka šī gada janvārī, salīdzinot ar 2013.gada janvāri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 11%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

Tai skaitā apstrādes rūpniecībā samazinājums ir par 11,3%, elektroenerģijas un gāzes apgādē - par 11,4%, bet ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē bija pieaugums par 5,7%.

Janvārī, salīdzinot ar decembri, rūpniecības produkcijas apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmās cenās samazinājās par 10,7%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā - par 17,3% un ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē - par 3,8%, bet elektroenerģijas un gāzes apgādē bija pieaugums par 5,8%.

Gadu iepriekš, 2013.gada janvārī, salīdzinot ar 2012.gada decembri, rūpniecības produkcijas apjoms samazinājās par 3,8%.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu