Pie LNB nav autostāvvietu, bet jaunu izbūvei nav naudas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Nacionālā bibliotēka (LNB), «Gaismas pils», ir ievērojams Latvijas kultūras objekts, kas noteikti vismaz reizi dzīvē ir jāapmeklē ikvienam valsts iedzīvotājam. Tomēr tik ļoti gaidītajiem pils apmeklētājiem nav iespējas novietot savu transportu pie bibliotēkas. Kad tiks uzbūvētas jaunas stāvvietas, nav zināms.

LNB runasvīrs Augusts Zilberts TVNET atklāj, ka «Gaismas pils» ļoti vēlētos, lai pie bibliotēkas būtu autostāvvietas, kur viesi varētu novietot savus transportlīdzekļus. Stāvvietām ir jābūt, uzskata LNB pārstāvis.

Tomēr viņš uzsver: «Kaut arī pieaug lasītāju skaits, nav sūdzību par stāvvietu trūkumu. Visi spēj atrisināt šo problēmu, savus transportlīdzekļus novietojot citās Rīgas vietās, bet līdz bibliotēkai nonāk ar sabiedrisko transportu vai kājām.»

Viņš skaidro, ka sākumā «Gaismas pils» izbūves projektā bija paredzēts izbūvēt autostāvvietas, kas domātas lasītājiem. Tomēr, pienākot krīzei, šī iecere tika no projekta izņemta.

Sola jaunas stāvvietas, tomēr, kad tās būs, nav zināms

Kultūras ministrija sponsorē un pārvalda Latvijas Nacionālo bibliotēku un sola, ka autostāvvietas tiks izveidotas, bet kad - nav zināms. Šobrīd finanses neatļauj sākt šāda veida projektu.

«Pastāv izstrādāta projekta dokumentācija pazemes autostāvvietai ēkas Daugavas pusē 270 automašīnām un 150 velosipēdiem, kā arī sešu līmeņu daudzstāvu garāžai 260 automašīnām pie bibliotēkas tehniskās ēkas. Tomēr šo ieceru īstenošana ir saistīta ar valsts finansējumu, kas šobrīd šīm vajadzībām nav paredzēts,» atklāj LNB runasvīrs.

Zilberts skaidro, ka daži lasītāji var novietot savu automobili šķērsielās, kas ir blakus bibliotēkai, daži pie Dzelzceļa tilta uz saliņas, bet citi maksas autostāvvietā pie «Radisson Blu» viesnīcas.

Pie LNB atrodas autostāvvieta 150 automobiļiem, kas paredzēta bibliotēkas darbiniekiem vai Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā viesiem.

Tiek ziņots, ka, iespējams, pēc Latvijas prezidentūras ES padomē daļa šo autostāvvietu būs pieejamas lasītājiem.

«Jāņem vērā, ka Nacionālā bibliotēka jaunajā ēkā darbojas nepilnu gadu – šajā laikā LNB speciālisti analizē gan, piemēram, dažādu tehnoloģiju darbību, interneta uzstādījumu veidus, gan apmeklētāju, tostarp riteņbraucēju plūsmas, tiek uzklausīti lasītāju viedokļi par jaunās ēkas iespējām, funkcijām, potenciālajiem papildinājumiem, lai nodrošinātu maksimāli augstu apkalpošanas servisu,» stāsta bibliotēkas pārstāvis.

Viņš piemin, ka tiek plānots palielināt riteņbraucēju stāvvietas pie «Gaismas pils», jo redzams, ka šādu stāvvietu arī trūkst.

Secināms, ka Latvijas budžeta pārvaldītāju un krīzes dēļ, stāvvietas pie «Gaismas pils» tika izņemtas no projekta. Tātad, kultūras objekts tika būvēts jau apzinoties, ka to neviens neapmeklēs?

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu