Zviedrijas prokurore piedāvājusi nopratināt Asanžu Londonā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Zviedrijas prokurore piedāvājusi Londonā nopratināt tīmekļa medija «Wikileaks» dibinātāju Džūljenu Asanžu saistībā ar apsūdzībām par seksuālu uzmākšanos divām zviedrietēm, piektdien vēsta mediji.

Asanža advokāts paziņojis, ka viņa klients piedāvājumu pieņems.

«Mēs sadarbojamies (..). Viņš piekritīs,» aģentūrai AFP paziņoja Asanža advokāts Pērs Sāmuelsons, piebilstot, ka Asanžs prokuratūras soli vērtē atzinīgi.

Asanžs kopš 2012.gada 17.jūlija dzīvo Ekvadoras vēstniecībā Londonā, šādi izvairoties no izdošanas Zviedrijai.

Zviedrijas prokuratūra jau 2010.gadā izdeva orderi Asanža arestam, un Zviedrijas apelāciju tiesa pērn novembrī noraidīja Asanža lūgumu orderi atcelt. Tagad Asanžs ir iesniedzis apelāciju Zviedrijas Augstākajā tiesā.

Asanžs uzskata, ka izdošana Zviedrijai novedīs pie viņa nodošanas ASV, kur būs jāstājas tiesas priekšā par «WikiLeaks» publicētajiem slepenajiem ASV militārajiem un diplomātijas dokumentiem.

Viņš ir aicinājis Zviedrijas prokurorus uz nopratināšanu ierasties Londonā vai to veikt ar interneta video starpniecību, tomēr līdz šim piedāvājumi noraidīti, jo tā nebūtu normāla likumīgā prakse.

2010.gadā «WikiLeaks» pārsteidza pasauli, publiskojot simtiem tūkstošu slepenu ASV dokumentu par karu Irākā un Afganistānā, kā arī lielu daudzumu diplomātisko vēstuļu, kas apkaunoja daudzas valdības visā pasaulē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu