Ģimene ar kuru varam lepoties: Elejas pagasta «Vārpās» saimnieko paaudzēs un attīsta mājražošanu (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Zemnieku saimniecība «Vārpas» atrodas Jelgavas novada Elejas pusē. Ģimenes saimniecībai ir jau ap 20 gadu, tajā saimnieko paši saimnieki, ir pastāvīgi un sezonāli strādnieki, kas palīdz darbos.

Saimniekot «Vārpās» sāka vectēvs Augusts, kurš savulaik bija galvenais automehāniķis Elejas sovhozā. Pēc sovhozu sabrukuma Augusts par pajām ieguva zemi, tehniku un sāka saimniekot.

Nosaukums «Vārpas» izvēlēts, jo sākumā bijusi doma par graudaugu audzēšanu, bet, laikam ejot, ģimene sapratusi, ka graudu audzēšanai ir par maz zemes, un pārgājuši uz dārzeņiem un zaļumiem. Tagad gan klāt nākuši vēl 16 ha auglīgas zemes.

Foto: Publicitātes foto

Pirms pieciem gadiem «Vārpās» sākusi saimniekot jaunā paaudze – Zigmārs ar sievu Baibu.

Z/s «Vārpas» sezonā audzē dārzeņus, bet rudenī daudz ko pārstrādā, lai paildzinātu dārzeņu realizāciju un būtu ko tirgot ziemas mēnešos. Pavasarī daudz darba ir siltumnīcās sējot un piķējot, tāpat pēc tam stādot uz lauka un ravējot, bet jau augustā Baiba ar divām palīdzēm sāk gatavot dārzeņu konservus un mērces. Baibai konservi un mājražojumi izdodas īpaši gardi, jo jau no mazotnes vecāmāte mācījusi viņai gatavot dažādus ēdienus. To novērtē arī pircēji tirdziņos.

Foto: Publicitātes foto
«Audzējam dažādus zaļumus, ļoti daudz dažādu salātu - sviesta,

ozollapu, babyleaf, friscillas, gan sārtus, gan zaļus. Tāpat agri esam iemanījušies siltumnīcā izaudzēt dillītes, kā arī dārzeņus. Diezgan agri, parasti aprīļa beigās, izstādot zem agrotīkla un noriskējot, iegūstam jau pirms Jāņiem pirmos brokoļus, ziedkāpostus un galviņkāpostus,» stāsta Zigmārs.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat saimniecībā tiek sālīti gurķi, pērn arī sēnes, kā jau sēņu gadā. Sākts skābēt kāpostus, ko Vārpās dara ik pa 10 dienām, lai tie ir svaigāki un ieskābušāki. Zigmārs iesaka, ka kāposti jāskābē no skābēšanai paredzētām šķirnēm, tad tie būs sulīgi un labi izdevušies.

Produkciju saimnieki realizē pastāvīgajās tirdzniecības vietās - «Spices» lauku labumu tirdziņā, Kalnciema ielas tirdziņā un Purvciema tirgū. Z/S «Vārpas» produkcija pieejama arī lielajos gadatirgos - Brīvdabas muzejā, Doma laukumā un citur.

Foto: Publicitātes foto
Īpaši pieprasīti ir mazsālītie gurķīši, lakšu un bazilika pesto, mednieku salāti, arī sīpolu marmelāde, vīriešu zapte

un citi konservi, kas plašāk pazīstami kā «Feinie mājas sālījumi».

Z/s «Vārpas» bija vieni no pirmajiem ražotājiem, kas atbalstīja ideju par mājražošanas attīstību un pirms gada kopā ar domubiedriem palīdzēja izveidot Latvijas Mājražotāju un mazo ražotāju informācijas un atbalsta biedrību, kas nu ir biedrība ar vairāk nekā 90 pārstāvjiem no visas Latvijas, plašāk pazīstama kā www.latvijasmajrazotaji.lv, un aktīvi darbojas nozares attīstībai sociālajos tīklos, rīko tirdziņus un atvieglo mājražotāju un mazo ražotāju ikdienu.

Foto: Publicitātes foto

Saimniecība ik pa solītim cenšas iet uz priekšu attīstībā, lai gan darāmā vēl daudz. Tuvāko piecu gadu laikā saimnieki nosprauduši mērķi izveidot tādu saimniecību, lai pašiem būtu acij tīkami, finansiāli stabilu un ilgtspējīgu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu