Aktieri un kinokritiķi piedalās «Nimfomānes» foto kampaņā (28)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Martā Latvijas kinoteātros iznāk dāņu režisora Larsa fon Trīra («Dejotāja tumsā», «Šķeļot viļņus», «Dogvila», «Antikrists», «Melanholija» u.c.) jaunākā filma «Nimfomāne» («Nymphomaniac»). «Nimfomānes» veidotāji filmas publicitātes un reklāmas kampaņai radījuši plakātu sēriju, kurā filmas zvaigžņu sejas redzamas orgasma laikā. Šī kampaņa piesaistīja mediju uzmanību un iemantoja popularitāti, tādēļ filmas iznākšanai par godu Dānijas (Larsa fon Trīra dzimtene) kinokritiķi un žurnālisti piedalījās paši savā fotosesijā, pozējot fotogrāfam gluži tāpat kā filmas «Nimfomāne» aktieri.

Dāņu drosmīgajai kampaņai sekoja arī Polijas un citu valstu žurnālisti un Larsa fon Trīra daiļrades cienītāji, izpelnoties starptautisku mediju uzmanību.

Gaidot «Nimfomānes» Latvijas pirmizrādi, filmas izplatītājs «Acme Film» sadarbībā ar Dailes teātra aktieriem un vadošajiem Latvijas kinokritiķiem radījuši savu «Nimfomānes» plakātu, kurā pašmāju skatuves zvaigznes un kino eksperti fotogrāfam pozē tādā pašā veidā kā filmas aktieri. Fotosesijā piedalījās Dailes teātra zvaigznes Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Dārta Daneviča un Elīna Dzelme, kā arī kinokritiķi – Dita Rietuma (Diena), Kristīne Giluce (Ir), Lelde Veidemane (Kinoblogeri.lv), Sergejs Musatovs (Kinocast.lv), Liene Linde (Rīgas Viļņi) un Sergejs Timoņins (Kinokults.lv).

Fotosesijas dalībnieki stāsta par attiecībām ar Larsa fon Trīra daiļradi un komentē piedalīšanos filmas «Nimfomāne» foto kampaņā.

Lauris Dzelzītis (Dailes teātra aktieris): «Trīrs ir psihologs, psihoanalītiķis kino lauciņā. Tāds, kā 19. gadsimta intelektuāļiem bija Freids. Dziļā jeb personības dziļāko procesu pētniecības psiholoģija ir savā laikā sabiedējusi ne vienu vien paaudzi. Trīrs arī ir biedējošs. Viņa filmas iekļūst tevī tik dziļi, ka nevar apstrīdēt. Tu jau tur neesi bijis. Trīrs ir kā videokamera, kas atspoguļo, piemēram, tavu kuņģi vai sievietes vagīnu no iekšpuses. Man tās līdzinās filmām par kosmiskajiem ceļojumiem. ASV un Eiropas kino atšķiras ar nolūku, kāds liek radīt filmu. ASV tas ir ātri un pietiekami kvalitatīvi pabarot skatītāju. Eiropas kino grib likt skatītājam baudīt filmu, salīdzinot kino ar ēdienu. Abi ir labi, kad vajag.»

Dārta Daneviča (Dailes teātra aktrise): «Lai arī Larss fon Trīrs pavisam noteikti nav mans iecienītākais režisors, vēl jo vairāk, man reti patīk viena režisora daiļrade kopumā, filmas es vērtēju kā patstāvīgus kinomākslas darbus. Trīra darbos man tīk viņa filmu radītā profesionālās tīrības pēcgarša, par piemēru minot kaut vai viņam raksturīgo darba klasificēšanu - sadalīšanu nodaļās. Nimfomānija - seksuālā sāta sajūtas neesamība, kas raisa alkainu atkarību pēc apmierinājuma. Fotosesija man ir patīkams profesionāls izaicinājums - šāds uzdevums manā darbā vēl nav bijis un tuvākajā laikā nav arī sagaidāms, tādēļ šī bija vienīgā un īstā iespēja to realizēt.»

Sergejs Timoņins (Kinokults.lv autors): «Trīrs ir lielais provokators un manipulators - vismaz priekš manis, jo citādi viņa filmas diemžēl uztvert nevaru, lai gan noteikti respektēju to citus atribūtus, kā arī kopējo ietekmi pasaules kino scēnā. Taču neesmu fans, drīzāk gan krasi otrādi - kas, starp citu, noteikti ļoti patiktu pašam autoram, jo galvenais jau, lai nav vienaldzības. Un vienaldzīgs noteikti neesmu! Būšu godīgs - uz papīra [foto kampaņas] ideja šķita gana traka, bet to ir darījuši gan filmas aktieri, gan arī citu valstu kino kritiķi, un negribētos domāt, ka esmu kaut kādā ziņā vājāks par tiem - acīmredzot ideja tomēr nav nemaz tik traka, kā beigās arī izrādījās!»

Foto: publicitātes

Liene Linde (Rīgas Viļņi): «Cilvēks, iespējams, nekad nejūtas tik klātesošs savā dzīvē kā seksa laikā. Līdzīgu iespaidu uz mani atstāj arī kino. Mani tāpat kā daudzus citus ar fon Trīru vieno sarežģītas mīlas un naida attiecības, un lielāko daļu viņa filmu ir grūtības skatīties atkārtoti. Tomēr nav iespējams neatzīt, ka fon Trīrs ir būtiskākais, kas noticis ar pēdējo desmitgažu Eiropas kino.»

Elīna Dzelme (Dailes teātra aktrise): «Larss fon Trīrs ir mana laikmeta sajūtas, problēmas, skaistuma un posta nesējs uz ekrāna tā vislabākajā nozīmē.»

Kristīne Giluce (Ir): «Lai gan skatītāju nesaudzējošas un nereti provokatīvas, Larsa fon Trīra filmas ir vienmēr spēcīgi izstāstīti stāsti - tīra kino bauda.»

Skandalozais un provokatīvais režisors, kurš ir arī filmas scenārija autors, «Nimfomānes» stāstu ietvēris divās daļās un astoņās nodaļās. Filmā «Nimfomāne», kurā netrūkst atklātu seksuālu ainu, titullomā ir Šarlote Geinsbūra. Aktrise piedalījusies divās iepriekšējās Larsa fon Trīra filmās («Antikrists» un «Melahnolija»), bet jaunajā lentē viņas ekrāna partneri ir tādas zvaigznes kā Stelans Skarsgards, Šaija Labafs, Džeimijs Bells, Steisija Mārtina, Kristians Sleiters, Uma Tūrmane, Vilems Defo un citi. Filmas vecuma cenzs ir 18+ (personām, kas sasniegušas 18 gadu vecumu). Pirmā filmas daļa uz ekrāniem iznāk 7.martā, bet otrā daļa tiek demonstrēta no 21.marta.

Komentāri (28)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu