Annai Žīgurei pasniegs Aspazijas literāro prēmiju

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pēc piecu gadu pārtraukuma astoto reizi tiks pasniegta Aspazijas literārā prēmija un Aspazijas 150 gadu jubilejas gadā to šogad saņems rakstniece un tulkotāja Anna Velēda Žīgure, informēja Jelgavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Erno.

Prēmiju 600 eiro apmērā kā pateicību par autores ieguldījumu pasniegs Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS) svinīgā pasākumā sestdien, 14. martā, plkst.14 Zaļenieku kultūras namā Aspazijas dzimtajā pagastā (Aspazija jeb īstajā vārdā Elza Rozenberga ir dzimusi saimnieka ģimenē 1865.gada 16.martā Zaļenieku pagasta Daukšās).

Jelgavas novada Kultūras nodaļas vadītāja Dzintra Zimaiša, kura ir arī šīs prēmijas komisijas sastāvā, informēja, ka jubilejas pasākuma dalībniekiem būs iespēja satikt arī iepriekšējo gadu laureāti dzejnieci Andu Līci, kura pastāstīs par sevi, saviem radošajiem darbiem. Savukārt Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris sanākušos priecēs ar īsu ieskatu no sava iestudējuma par Raini un Aspaziju.

«Pasākumā piedalīsies Ādolfa Alunāna Jelgavas teātris un vietējie ansambļi, jo dažādu apstākļu sakritības dēļ vai, iespējams, tā būtu vēlējusies arī pati Aspazija, ka literātes jubileju atzīmēsim viņas novadnieku un to vidū, kuri jūtas viņai tuvi,» skaidroja Zimaiša, piebilstot, ka visi interesenti ir aicināti apmeklēt pasākumu un atzīmēt notikumu klātienē.

Aspazijas literāro prēmiju piešķir par dzejas un dramaturģijas darbiem, kuros atklāta sievietes daudzveidība un cīņa par tiesībām, par darbiem literatūrzinātnē, izpētot Aspazijas dzīvi un daiļradi un Latvijas tēla popularizēšanu, iestājoties par kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšanu.

Par rakstnieci

Rakstniece un tulkotāja, Triju Zvaigžņu ordeņa komandiere, Latvijas Zinātņu akadēmijas goda locekle (1995) Anna Velēda Žīgure dzimusi 1948.gada 26.augustā, mācījusies Tartu Universitātē somugru valodas. Bijusi Latvijas vēstniece Somijā (1991.gada līdz 1998.gadam) un Igaunijā (no 1992.gada).

Somijā Žīgure uzrakstīja grāmatu «Es stāstu par Latviju» (1997), kas tika pārtulkota un izdota igauniski (1999) un arī latviski ar nosaukumu «Latvijas zeme un debesis» (2000). Vēlāk lasītāji no autores saņem «Marselīnu» (2008) - stāstu par savu vecmāmiņu Elzu Stērsti. Tajā pašā gadā seko divi darbi vienā sējumā - «Tomēr tik tuvu» un «Latvijas zeme un debesis». Ar stāstiem par Latvijas bēgļiem 2009.gadā tiek izdota viņas grāmata «Viņi. Svešos pagalmos», bet 2012.gadā - «Viņi. Ceļā».

Aspazijas prēmijas līdzšinējās laureātes ir - Saulcerīte Viese (1990), Māra Zālīte (1992), Gundega Repše (1993), Māra Misiņa (1995), Anna Rancāne (2000), Anda Līce (2005) un Liliana Štauere (2010). Aspazijas prēmiju nodibināja 1990. gadā toreizējā padomju saimniecība «Zaļenieki», kad tika atzīmēta dzejnieces 125.dzimšanas diena. Par prēmijas pirmo laureāti kļuva literatūrzinātniece, Raiņa un Aspazijas dzīves un daiļrades pētniece Saulcerīte Viese.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu