Fotoreportāža: «Depeche Mode» Rīgā (74)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Jau decembrī visas biļetes uz «Depeche Mode» koncertu Rīgā bija izpārdotas. Tas nav nekāds brīnums. Grupa mūsu pusē ir ļoti lielā cieņā, un arī šis jaunās koncertturnejas «The Delta Machine Winter Tour» ziemas posma koncerts bija vienīgais visā Baltijā. Tāpēc tik daudz automašīnu ar igauņu un lietuviešu numurzīmēm. Koncerts, kurš ilga vairāk nekā divas stundas, kārtējo reizi piecēla kājās visu Arēnu, liekot sajūsminātajai publikai dziedāt līdzi «Personal Jesus», «I Feel You» u.c. grupas grāvējiem.

Pēdējo reizi «Depeche Mode» Rīgā vaigā skatījām 2006. gadā. Trīs gadus vēlāk plānotais koncerts diemžēl tika atcelts solista Deiva Gāna (Dave Gahan) slimības dēļ, un šķita, ka «depeši» beidzot varētu doties pelnītā atpūtā. Iepauzēt. Saudzēt veselību, tā sakot. Galu galā mūzikas industrijā pavadīti trīsdesmit veiksmīgi gadi, izdoti padsmit albumi un ar koncertiem izbraukāta puspasaule. Tomēr šī pauze izrādījās īsa, un pagājušogad dienas gaismu ieraudzīja jauns grupas albums «Delta Machine», kurā piecdesmitgadnieks - spriganais Deivs izklausās dusmīgāks, niknāks un agresīvāks, nekā pēdējos gados ierasts.

Arī koncertā bija jūtama neliela spriedze, zināma nesamierināšanās ar pastāvošo kārtību. Jaunās blūzīgās «Delta Machine» dziesmas, kuras muzikāli dreifē starp «Violator» un «Songs of Faith and Devotion» albumu estētiku, vakara gaitā mijās ar pazīstamiem «depešu» grāvējiem, daudzi no kuriem izskanēja jaunās versijās.

Uz skatuves DM trijotnei Gānam, lielāko hitu autoram Martinam Goram (Martin Gore) un Endijam Fletčeram (Andy Fletcher) palīdzēja vēl divi mūziķi - taustiņnieks un basģitārists Pīters Gordīno (Peter Gordeno) un bundzinieks Kristians Eignbers (Christian Eigner), radot veiksmīgu balansu starp dzīvo un elektronisko mūziku.

«The Delta Machine» tūres vizuālais risinājums (par to atbildīgs Anton Corbijn) ar trīs lieliem ekrāniem bija krāsaināks un košāks par citām grupas koncertūrēm. Dziesmas «Precious» laikā uz ekrāniem pat projicēti dažādu mīlīgu sunīšu kadri, simboliski atsakoties no tumšo noskaņu paletes. Arī pats Gāns uz skatuves ar džegeriskajām ķermeņa kustībām un pāris apgriezieniem teju no baleta pasaules, kurus papildina rumbas deju soļi, bija atraisīts, smaidīgs un enerģisks, noturot publikas uzmanību līdz pat pēdējiem akordiem. Lieki piebilst, ka

tādu līdzi dziedāšanu, roku vicināšanu kā «Depeche Mode» koncertos Rīgā reti kad iespējams novērot.

Vairāki no grupas klasiskajiem hitiem izskanēja izvērstākās versijās, piemēram, «Enjoy the Silence» papildināts ar bungu solo, bet «Personal Jesus» ar garu, intriģējošu intro. Uz divām dziesmām koncerta vidū publiku savā skaņu pasaulē ierāva Gors, izpildot «Slow» un «Blue Dress». Atsevišķi skaņdarbi izskanēja jaunos aranžējumos, piemēram, «Halo» vai «A Pain That I’m Used To».

Kopumā profesionāls, noslīpēts, kvalitatīvs koncerts, kas apliecina to, ka DM seko līdzi laikam un ir lieliskā formā!

Rīkotāji ziņo, ka koncertu apmeklējuši 12 300 cilvēku.

Koncertā izskanējušo dziesmu saraksts

Welcome to My World
Angel
Walking in My Shoes
Precious
Black Celebration
In Your Room
Policy of Truth
Slow
Blue Dress
Heaven
Behind the Wheel
A Pain That I’m Used To
A Question of Time
Enjoy the Silence
Personal Jesus

Shake the Disease
Halo
Just Can’t Get Enough
I Feel You
Never Let Me Down Again

Komentāri (74)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu