Piketā iepretim Krievijas vēstniecībai Rīgā pulcējās gandrīz tūkstotis cilvēku (383)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Protestējot pret Krievijas parlamenta 1.marta lēmumu atļaut Krievijai ievest savu karaspēku Ukrainas teritorijā, šopēcpusdien Rīgā, pie Krievijas vēstniecības, bija sapulcējies gandrīz tūkstotis cilvēku. No Krievijas vēstniecības piketētāji devās uz Brīvības pieminekli.

Kā pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, ap plkst.18.00 pikets noslēdzies. Valsts policijai nav zināms, cik tieši cilvēku tajā piedalījās, tomēr tas aizvadīts mierīgi un neviens nav aizturēts.

Piketā vairums cilvēku pulcējušies ielas pretējā pusē, bet pa ietvi gar vēstniecību staigāja Valsts policijas darbinieki. Kopumā notikuma vietas tuvumā saskaitāmas aptuveni desmit policijas automašīnas un ap 20 policistu.

Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Protestētāji izkliedza saukļus un tur rokās dažādus plakātus, kas vēsta: «Nē Krievijas agresijai Ukrainā», «Par demokrātiju», «Rokas nost no Ukrainas!», «Nē karam!» u.c. Starp plakātiem, uz kuriem lasāmi diezgan vispārīgi aicinājumi, atrodami arī daži konkrētāki, Krievijas varai nedraudzīgāki vēstījumi, piemēram, «Putins = fašists», «Man kauns par Krievijas okupantiem» un «Krievija lielākais agresors Eiropā». Plakāti bija latviešu, krievu, angļu un vācu valodā.

Starp ļaudīm bija arī kāds vīrietis ar beisbola nūju, taču viņš neizrādīja fizisku agresiju. Kādam citam protestētājam ir plakāts, uz kura redzams Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar ūsām, kādas nēsāja nacistu vadonis Ādolfs Hitlers.

Starp atnākušajiem cilvēkiem ir arī sabiedrībā pazīstami ļaudis, tai skaitā nacionālās apvienības «Visu Latvijai»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) valdes loceklis Jānis Dombrava, Rīgas domes deputāte Sarmīte Ēlerte (V), bijusī labklājības ministre Ilze Viņķele (V) u.c.

Pie piketētājiem ik pa brīdim pienāk arī daži ļaudis, kas pauž atbalstu Krievijai. Akcijas dalībnieki viņus izsvilpj, bet nekādi fiziski konflikti neveidojas.

Pa Kalpaka bulvāri garām braucošās automašīnas ik pa brīdim uztaurē piketa dalībniekiem. Vairāki protestētāji šķērso brauktuvi tam neparedzētās vietās, taču transportlīdzekļu satiksmi tas būtiski nekavē.

Piketētāji paņēmuši līdzi Ukrainas un Latvijas karogus, bet nevienam nav rokās Krievijas karoga. Atnākušajiem tiek dalītas Ukrainas karoga krāsas lentītes, aicinot piespraust tās pie apģērba.

Kā ziņots, piketa mērķis ir nosodīt Krievijas darbības, kas veicina situācijas destabilizāciju Ukrainā, rada draudus Ukrainas teritoriālajai vienotībai, apdraud Ukrainas suverenitāti un provocē uz bruņotu konfliktu, iepriekš informēja Latvijas ukraiņu kongresa pārstāve Tatjana Lazda.

Jau ziņots, ka Krievijas parlamenta augšpalāta sestdien apstiprināja prezidenta Vladimira Putina lūgumu atļaut izmantot Krievijas karaspēku Ukrainas teritorijā.

Kremlis paziņojis, ka Putins vēl nav izlēmis nosūtīt karavīrus uz Ukrainu, lai arī tam gūts parlamenta augšpalātas atbalsts.

Latvija stingri iestājas par Ukrainas teritoriālo integritāti un uzskata, ka jebkuri soļi, kas vērsti uz Ukrainas sabiedrības šķelšanu un valsts teritoriālās integritātes apšaubīšanu, ir kategoriski nosodāmi, teikts Latvijas Valsts prezidenta Andra Bērziņa, Saeimas priekšsēdētājas Solvitas Āboltiņas (V), Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) un ārlietu ministra Edgara Rinkēviča (RP) kopīgā paziņojumā.

Komentāri (383)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu