Amatpersonas «sargāja» Ārmstrongu no dopinga lietošanas apsūdzībām

LETA/AFP
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI) «sargāja» bijušo amerikāņu velosportistu Lensu Ārmstrongu un citus riteņbraucējus no dopinga apsūdzībām, lai neciestu sporta reputācija, teikts Neatkarīgās riteņbraukšanas reformu komisijas (CIRC) ziņojumā.

«Vairāki piemēri rāda, ka UCI vadība «aizstāvēja» vai «pasargāja» Lensu Ārmstrongu un lēmumi tika pieņemti viņa labā. Tas notika apstākļos, kad bija pietiekams iemesls viņu turēt aizdomās par dopinga lietošanu. UCI atbrīvoja Ārmstrongu no noteikumiem, pietiekami labi neveica pārbaudes, neskatoties uz aizdomām par dopinga lietošanu, un publiski viņu atbalstīja pret dopinga lietošanas apsūdzībās,» teikts CIRC ziņojumā. Komisija arī norādīja, ka dopings vēl joprojām ir izplatīts, un aicināja UCI ieviest plašas izmaiņas.

Kā atzina ASV Antidopinga aģentūras (USADA) izpilddirektors Treviss Taigarts, UCI amatpersonas vairāk nekā dekādi nevienlīdzīgi izmeklēja sportistus un komandas, ļaujot dažiem darboties ārpus noteikumu robežām.

UCI prezidents Braiens Kuksons atzina, ka komisijas ziņojums atklāja, «ka senāk UCI cieta no sliktas pārvaldības, kurā daudzas pret dopinga lietošanā iesaistītas amatpersonas lēmumus pieņēma individuāli».

Lai gan CIRC ziņojumā daudzi pārmetumi tika raidīti bijušo UCI prezidentu Heina Verbrugena un Peta Makveida virzienā, Kuksons paziņoja, ka organizācijas vadība ir mainījusies un vairs nav jāpiever acis uz dopinga lietošanu.

«Verbrugena vadības stils, kurš noveda pie daudzām kļūdām, tiek kritizēts šajā ziņojumā. Tēls un peļņa no sporta tika nolikta priekšplānā, atstājot novārtā integritāti, caurskatāmību un godīgumu. Ceru, ka nākotnē riteņbraukšanā to nepieredzēsim,» piebilst Kuksons, atzīstot, ka aicinās Verbrugenu apsvērt iespēju atkāpties no UCI goda prezidenta amata.

Verbrugens bija UCI prezidents no 1991. līdz 2005.gadam un tieši šajā laikā Ārmstrongs septiņas reizes triumfēja prestižākajā daudzdienu velobraucienā «Tour de France».

Savukārt viņa sekotājs amatā Makveids, kuru 2012.gadā nomainīja Kuksons, paudis atvieglojumu, ka komisija nevaino viņu korupcijā vai saistībā ar dopingu.

Tāpat UCI prezidents atzina, ka organizācija tagad dopinga problēmu «uztver daudz nopietnāk, nekā citos sporta viedos tas tiek darīts».

Kuksonam ir daudz pierādījumu galdā, taču CIRC ziņojumā parādījās arī tas, ka dopings, lai gan tiek izskausts, tomēr tik un tā tiek lietots un sodītie ārsti vēl joprojām strādā.

CIRC tika dibināta pagājušā gada janvārī ar mērķi izmeklēt iespējamo korupciju saistībā ar Ārmstronga dopinga lietu.

Kā jau ziņots, leģendārais sportists 2013.gada sākumā atzinās ilgstošā dopinga lietošanā, kā rezultātā Ārmstrongam no 1998.gada 1.augusta tika piemērota mūža diskvalifikācija un anulēti visi sasniegtie rezultāti.

Ārmstrongs uzskata, ka laikā no 1999. līdz 2005.gadam, kad viņš dominēja «Tour de France» velobraucienos, uzvarot septiņas reizes pēc kārtas, gūt panākumus godīgi nebija iespējams, taču šobrīd gan tas varētu tikt izdarīts bez aizliegto vielu lietošanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu