Siguldas trasi rekonstruēs, bet darbību neapturēs (31)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Mūsu Ziemas olimpisko spēļu medaļu kaltuve jeb Siguldas bobsleja un kamaniņu trase beidzot piedzīvos ilgi gaidīto rekonstrukciju. To paredzēts sākt tūlīt pēc šīs sezonas beigām un pabeigt līdz ar nākamās sezonas sākumu. Plašākas pārbūves iespēju, pielāgojot trasi arī bobsleja četrinieku braucieniem, gan trases direktors Dainis Dukurs noliedz, skaidrojot – šādā projektā investētie miljoni neatmaksātos.

Siguldas bobsleja un kamaniņu trase rekonstrukciju nav piedzīvojusi jau gandrīz 30 gadus – kopš tās uzcelšanas brīža. Visbūtiskāk pa šo laiku novecojusi aizsardzības sistēma pret sauli, lietu un sniegu.

«Šie tā saucamie palagi, kas mums ir, ir jau morāli novecojuši, tiks nomainīti pret jaunām ruļļveida žalūzijām, kas pasargās no saules un no lietus un sniega, no nokrišņiem. (..) Kad ir jāatsedz trase TV vajadzībām, trases strādnieki visu ņem ar rokām nost, katru palagu atsevišķi,» pastāstīja Siguldas bobsleja un kamaniņu trases valdes priekšsēdētāja vietniece Inga Reiniņa.

2015. gadā Siguldas trasē paredzēts pasaules čempionāts kamaniņām, līdz šim tur regulāri notikuši arī dažādi Pasaules kausa posmi. Pirms pāris gadiem vienā no tiem izcēlies arī negadījums, kuru Latvijas kamaniņu sporta federācijas prezidents toreiz saistīja tieši ar novecojušo trases aprīkojumu.

Šobrīd Siguldas trases galvenais ienākumu avots ir sportisti no Krievijas, kuri vēl joprojām mūsu trasi uzskata par treniņiem ērtāku un pieejamāku par tām, kas pašiem uzceltas. Lai tas tā arī paliktu, protams, ļoti svarīga ir trases modernizācija.

«Parmono nostrādāja, Maskavā trase, ko uzbūvēja, tā nostrādāja divus gadus un tagad atkal ir rekonstrukcijā, nezinu, ko viņi tur rekonstruē, Sočos viņi atkal saka, ka viņiem ir ļoti dārgi tīri inventāra nogādāšanas ziņā uz Sočiem un pati dzīvošana ir ļoti dārga, tāpēc izvēlas pie mums,» teica Reiniņa.

Pagājušā gada laikā Siguldas trasē trenējušies pat 26 dažādu valstu sportisti, un, lai trase ne uz mirkli neizkristu no starptautiskās aprites un nezaudētu galveno ienākumu avotu, tās rekonstrukciju plānots pabeigt līdz ar nākamās sezonas sākumu.

«Mēs varam nopelnīt, lai mēs nomaksātu rēķinus, algas, nodokļus, bet tādām lielām investīcijām, attīstības projektiem mēs šo naudu varam gūt tikai no valsts,» skaidro Siguldas bobsleja un kamaniņu trases direktors Dainis Dukurs.

Pretsaules un lietus un sniega aizsardzības sistēmas nomaiņai nepieciešamo miljonu valsts nodrošinās, bet ideja par pamatīgāku trases pārbūvi, kas ļautu tajā rīkot arī bobsleja četrinieku sacīkstes, gan ir atlikta. Dainis Dukurs norāda – tie būtu vairāki desmiti iztērētu miljonu bez garantijas, ka starptautiskās bobsleja sacensības Siguldā pēc tam tiešām rīkotu. Arī novada dome uz iespējamām investīcijām šādā projektā skatās skeptiski.

«Tie ir ļoti daudzi miljoni, un tās ir diezgan grandiozas pārmaiņas, kas varētu būt dažādos līkumos, tas nav tik vienkārši. (..) tie ir ļoti, ļoti lieli ieguldījumi, un ir jāizvērtē vispār šāda projekta lietderība un efektivitāte,» sacīja Siguldas novada pašvaldības Sporta pārvaldes vadītāja Zanda Abzalone.

Uz pusēm ar valsti kopumā par aptuveni pieciem miljoniem eiro pašvaldība nākamajos divos gados gan plāno sporta kompleksa izbūvi. Tas gan ārzemju, gan pašmāju sportistiem dos iespēju Siguldā trenēties ne tikai nobraucienos, bet arī veikt fiziskās sagatavotības treniņus.

Komentāri (31)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu