Viedoklis: Lielā mūzikas balva drīz būs jāpiešķir fagotistam no Vjetnamas

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijā drīz var pienākt situācija, ka nebūs latviešu mūziķu, kuriem pasniegt Lielo mūzikas balvu, uzskata Latvijas Profesionālo orķestru mūziķu arodbiedrību asociācijas valdes priekšsēdētājs un vairāku orķestru arodbiedrību vadītājs Aldis Grunde. «Lielā mūzikas balva piešķirta fagotistam no Vjetnamas!?» Izklausās dīvaini, bet tādu saredzu tuvāko nākotni Latvijas profesionālās mūzikas nozarē, paziņojumā medijiem rakstījis Grunde.

Viņš pastāstīja, ka Latvijas profesionālais mūziķis pēc algas paaugstināšanas 2015.gadā uz rokas saņem 500 eiro. Tāda alga ir lielākajai daļai orķestru mūziķu. Lai to sasniegtu, viņam bijis jāmācās 15-20 gadus un labi jāmācās, jo profesionālos orķestros strādā nozares izcilības," norādījis orķestra mūziķu pārstāvis.

Stīgu instrumentu mūziķi Latvijas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī (LNSO), Liepājas Simfoniskajā orķestrī (LSO) un «Sinfonietta Rīga» strādā, izmantojot savus personīgos instrumentus, nesaņemot par to nekādu kompensāciju. «Tas neliekas dīvaini. Dīvaini liktos, ja tramvaja vadītājs būtu tās īpašnieks, ugunsdzēsējs strādātu ar saviem spaiņiem, ķirurgs operētu ar sev pieejamiem instrumentiem un aparātiem, karavīrs aizstāvētu dzimteni atbilstoši savai rocībai…,» skaidrojis Grunde.

Kā norādīja orķestra arodbiedrību vadītājs, šī profesija vairs nav prestiža un atalgojums vairs nemotivē to apgūt. «Tam par piemēru kalpo bērnu mūzikas skolas, kurās nespējam uzņemt visus gribētājus, bet 11 mūzikas vidusskolās nav kam mācīties, līdz ar to nav konkurences un Mūzikas akadēmijā nav atbilstoša līmeņa studentu ko uzņemt. Īpaši kritiska situācija ir ar pūtējiem, piemēram, šobrīd Latvijā ir brīvas astoņas fagotistu vietas. Visu brīvvalsts laiku esam plūkuši iepriekšējo gadu augļus, neko neieguldot ilgtermiņā. Ir tikai loģiski, ka augļu kļūst arvien mazāk un tie ir skābāki,» rakstījis Grunde.

«Saprotu, ka kara priekšvakarā šī tēma liekas nenopietna, bet kari un krīzes pāriet, un, ja rīt pieņemsim labvēlīgus nosacījumus Nacionālās profesionālās mūzikas atdzimšanai, tad rezultātu sagaidīsim 2035.gadā. Varbūt vienkāršāk un lētāk ir laicīgi pārtraukt piešķirt Latvijas Lielo mūzikas balvu?» viņš noslēdzis.

Grunde ir Latvijas Profesionālo orķestru mūziķu arodbiedrību asociācijas valdes priekšsēdētājs, Latvijas Nacionālās operas simfoniskā orķestra mūziķu neatkarīgās arodbiedrības valdes priekšsēdētājs, LNSO neatkarīgās arodbiedrības valdes priekšsēdētājs, LSO neatkarīgās arodbiedrības valdes priekšsēdētājs, kā arī «Sinfonietta Rīga» neatkarīgās arodbiedrības valdes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, šovakar Latvijas Nacionālajā operā tiks pasniegta «Lielā mūzikas balva 2014».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu