Ēģiptē sāk tiesāt latviešu izcelsmes «Al Jazeera» žurnālistu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģiptes galvaspilsētā Kairā tiesa ceturtdien sāks skatīt lietu pret 20 Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālistiem, tostarp Austrālijas latvieti Pēteri Gresti, kas tiek apsūdzēti aizliegtās islāmistu kustības «Musulmaņu brālība» atbalstīšanā.

Prokurori apgalvo, ka apsūdzētie manipulējuši ar ziņu materiālu un atbalstījuši «Musulmaņu brālību», kas ir aizliegta pēc Ēģiptes prezidenta islāmista Mohameda Mursi gāšanas jūlija sākumā un decembrī tika pasludināta par teroristu organizāciju. Prokurori apgalvo, ka apsūdzētie nepatiesi parādījuši Ēģipti kā valsti «pilsoņkara» stāvoklī.

Ēģiptes prokuratūra 29.janvārī paziņoja, ka nodevusi tiesai lietu pret 20 Kataras telekanāla «Al Jazeera» žurnālistiem, tostarp četriem ārvalstniekiem, kuru vidū ir arī Austrālijas latvietis Pēteris Greste, kas apsūdzēti par «nepatiesu ziņu pārraidīšanu». Tomēr «Al Jazeera» vēlāk paziņoja, ka tikai deviņi no apsūdzētajiem ir «Al Jazeera» darbinieki.

16 Ēģiptes pilsoņi ir apsūdzēti par piederību «teroristiskai organizācijai» un «kaitējuma nodarīšanu nacionālajai vienotībai un sociālajam mieram», teikts prokuratūras paziņojumā.

Apsūdz kukuļošanā un nepareizas informācijas pārraidīšanā

Savukārt četri ārvalstu pilsoņi - Austrālijas pilsonis Greste, Nīderlandes pilsone un divi Lielbritānijas pilsoņi - apsūdzēti par «sadarbošanos ar ēģiptiešiem, sniedzot viņiem naudu, aprīkojumu un informāciju», un «nepatiesu ziņu pārraidīšanu ar mērķi ārpasauli informēt, ka valstī notiek pilsoņu karš».

No 20 apsūdzētajiem astoņi ir aizturēti, bet pārējos varas iestādes izsludinājušas meklēšanā.

Prokuratūra neatklāja aizturēto identitātes, bet 29.decembrī trīs «Al Jazeera» žurnālisti - Greste, kas agrāk bija britu sabiedriskās raidorganizācijas BBC reportieris, «Al Jazeera English» Kairas biroja vadītājs Mohameds Adels Fahmi, kurš ir Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonis, un producents ēģiptietis Bahers Mohameds - tika aizturēti viesnīcā Kairā.

Prokuratūra iepriekš vainoja «Al Jazeera» komandu par saistību ar islāmistu kustību «Musulmaņu brālība», ko armijas ieceltā valdība ir aizliegusi kā teroristisku organizāciju.

Plaša rezonanse ārvalstīs

Rietumvalstu plašsaziņas līdzekļi ir plaši atspoguļojuši «Al Jazeera» žurnālistu aizturēšanu. Prokuratūra iepriekš norādīja, ka arī tāds atspoguļojums varētu būt Ēģiptes tiesību normu pārkāpums.

Ēģiptes varas iestādes vaino «Al Jazeera» neobjektivitātē par labu «Musulmaņu brālībai», kopš Ēģiptes armija jūlija sākumā gāza prezidentu Mohamedu Mursi, kurš bija no šīs kustības. Kataras valsts, kurai pieder «Al Jazeera», atbalsta «Musulmaņu brālību».

«Musulmaņu brālība» no 25.decembra ir pasludināta par teroristu organizāciju, un tās publiska atbalstīšana mutiski vai rakstiski ir sodāma ar ilgu cietumsodu.

Starptautiskais preses institūts trešdien aicināja Ēģiptes tiesu atbrīvot aizturētos žurnālistus. Institūts konstatējis, ka Ēģiptes drošības spēki «ir sistemātiski apsūdzējuši žurnālistus nepamatotās apsūdzībās par teroristu atbalstīšanu vai «nepatiesu ziņu» izplatīšanu, cenšoties iebiedēt visus žurnālistus un traucēt neatkarīgu ziņu vākšanu».

Pats Greste vēstulē no Kairas Toras cietuma ir raksturojis savu apcietinājumu kā «uzbrukumu runas brīvībai».

Greste, kurš ir bijušais britu raidsabiedrības BBC žurnālists, 2012.gadā saņēmis amerikāņu Pībodija balvu par savu 2011.gada dokumentālo filmu, kurā atspoguļota situācija Somālijā.

Saskaņā ar Austrālijas latviešu elektroniskā laikraksta «Latvietis» ziņām Pēteris Greste ir dzimis Sidnejā un ieguvis žurnālista grādu Kvīnslendas Tehniskajā augstskolā. Viņš strādāja par žurnālistu Austrālijas televīzijā, bet 1991.gadā pārcēlās uz Angliju, lai īstenotu savu sapni kļūt par ārzemju korespondentu. Sapnis piepildījās, viņam strādājot BBC un ziņu aģentūrā «Reuters» Bosnijā, Dienvidslāvijā, Afganistānā, Irākā, Meksikā, Čīlē, Argentīnā un Āfrikā. Kopš 2011.gada Pēteris Greste strādā «Al Jazeera».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu