Centīsies pasargāt denacionalizēto māju īrniekus (47)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) uzdevis Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājam Andrim Liepiņam sniegt priekšlikumus par nepieciešamajām izmaiņām likumprojektā «Dzīvojamo telpu īres likums» ar mērķi pasargāt denacionalizēto namu īrniekus.

Dombrovska preses sekretāre Anna Kononova sacīja, ka priekšlikumi jāiesniedz līdz šā gada 10.martam.

«Denacionalizēto namu īrnieki ir īpaša kategorija, un nevar pieļaut, ka ar grozījumiem likumā viņu situācija tiek pasliktināta, īpaši ņemot vērā to, ka

šiem iedzīvotājiem tika liegta iespēja privatizēt dzīvojamo platību un nav pilnībā nodrošināti pārcelšanās pabalsti

(vienreizējs dzīvojamās telpas atbrīvošanas pabalsts),» skaidroja Kononova.

Ekonomikas ministrs arī uzdevis nodrošināt, ka valsts budžeta sagatavošanas procesā tiek iesniegts pieprasījums par finanšu līdzekļiem pārcelšanās pabalstu piešķiršanai denacionalizēto namu īrniekiem.

Ministrs ir saņēmis skaidrojumu no ministrijas ierēdņiem par izstrādāto likumprojektu, taču skaidrojums par denacionalizēto namu īrnieku situāciju nav pietiekošs. Ministrijai arī nav statistikas datu par denacionalizēto namu īrnieku aktuālo skaitu, pašreizējiem īres līgumiem un citas informācijas, kas attiecas uz šo iedzīvotāju kategoriju.

Jau ziņots, ka Ekonomikas ministrija (EM) izstrādājusi un starpinstitūciju

saskaņošanai nodevusi īres likumprojektu, kas paredz mazāku īrnieku tiesību aizsardzību nekā patlaban spēkā esošajā likumā «Par dzīvojamo telpu īri».

EM informēja, ka patlaban ir spēkā 1993.gada likums «Par dzīvojamo telpu īri», kas ietver izteiktu īrnieku tiesību aizsardzību, turpretī izīrētāja tiesības ir ievērojami ierobežotas. Ministrija sākusi jauna regulējuma izveidi, lai sabalansētu īrnieka un izīrētāja interešu ievērošanu.

Likumprojekts tajā pieļauto nepilnību dēļ jau izraisījis īrnieku organizāciju iebildumus, tāpēc Rīgas Namīpašnieku biedrība nosūtījusi Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) vēstuli ar aicinājumu visdrīzākajā laikā sarīkot apaļā galda diskusiju ar EM, pašvaldību, namīpašnieku un īrnieku organizāciju pārstāvju piedalīšanos, lai rastu iespējami labākos risinājumus likumprojekta pilnveidošanai.

Komentāri (47)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu