Latvija iesaistās Ēģiptē aizturētā žurnālista Pētera Grestes atbalstīšanā (4)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) ir nosūtījis vēstules Ēģiptes ārlietu ministram Nabilam Fahmi un Eiropas Savienības (ES) augstajai pārstāvei ārlietās un drošības politikas jautājamos Ketrīnai Eštonei par Latvijas un Austrālijas pilsoņa žurnālista Pētera Grestes aizturēšanu.

Vēstulē Ēģiptes ārlietu ministram Rinkēvičs aicina Ēģiptes pārejas perioda varas iestādes nodrošināt profesionālo pienākumu pildīšanas iespējas visiem žurnālistiem, informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) Preses dienestā.

Rinkēvičs pauž bažas par Latvijas un Austrālijas pilsoņa Grestes aizturēšanu, aicinot Ēģiptes pagaidu varas iestādes nodrošināt taisnīgu tiesu, ievērojot žurnālistu tiesības, balstoties uz starptautiski pieņemtajām cilvēktiesību normām, un it īpaši - vārda brīvību.

Latvijas ārlietu ministrs Rinkēvičs informējis arī ES augsto pārstāvi Eštoni, ka ir nosūtījis vēstuli Ēģiptes ārlietu ministram Fahmi un aicina ES augsto pārstāvi aktualizēt šos jautājumus arī ES un Ēģiptes divpusējā dialogā.

Kā paskaidroja ĀM preses sekretārs vēstnieks Kārlis Eihenbaums, Grestes Latvijas pilsonība viņu padara arī par ES pilsoni, un tas nozīmē, ka ES atbalsts ir krietni spēcīgāks nekā tikai Latvijas palīdzība.

Jautāts, kāpēc Latvija tikai tagad iesaistās Grestes atbalstīšanā, Eihenbaums skaidroja, ka līdz šim Grestes ģimene nebija lūgusi ĀM palīdzību. Šo lūgumu ministrija saņēma naktī uz otrdienu. Līdz ar lūgumu izplatīts arī aicinājums parakstīt petīciju par aizturētā žurnālista atbrīvošanu.

Latvijas vēstniecība Ēģiptē ir sazinājusies ar Austrālijas vēstniecību Kairā, lai pārrunātu palīdzības iespējas Pēterim Grestem. Austrālijas vēstniecība ir apliecinājusi, ka sazinās ar Gresti un viņa ģimeni, sniedzot pilna apjoma konsulāro palīdzību. Latvijas vēstniecība Ēģiptē un citas ES valstu vēstniecības savu pilnvaru robežās turpinās sekot notikumu attīstībai ar apsūdzēto Pēteri Gresti un viņa kolēģiem, respektējot Ēģiptes tiesu varas neatkarību.

Ziņots, ka Ēģiptes tiesa janvāra sākumā pagarinājusi triju televīzijas kanāla «Al Jazeera» žurnālistu aizturēšanas termiņu. Varasiestādes žurnālistus vaino sabiedriskās kārtības apdraudēšanā.

Starp aizturētajiem ir latviešu izcelsmes austrāliešu žurnālists Pēteris Greste, «Al Jazeera» angļu redakcijas Kairas biroja vadītājs Muhameds Fahmijs, kurš ir gan Ēģiptes, gan Kanādas pilsonis, un producents Bahers Muhameds.

Viņi tika arestēti 29.decembrī kādā Kairas viesnīcā.

Greste iepriekš strādājis BBC un 2011.gadā saņēmis Pībodija balvu par Somālijai veltītu dokumentālo filmu.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu