Sočos aizturētās «Pussy Riot» pēc iztaujāšanas atbrīvotas (55)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Amnestijas kārtībā pagājušā gada nogalē no cietuma atbrīvotās Krievijas pankgrupas «Pussy Riot « dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova un Marija Aļohina, kas otrdien Krievijas Melnās jūras kūrortpilsētā Sočos, kur notiek ziemas olimpiskās spēles, tika aizturētas, pēc iztaujāšanas ir atbrīvotas un policijai pret viņām pretenziju nav, paziņoja Krievijas Iekšlietu pārvalde Sočos.

(Papildināts viss teksts.)

Iepriekš pārvalde apstiprināja, ka Tolokoņņikova un Aļohina ir aizturētas saistībā ar zādzību viesnīcā, kur viņas dzīvo.

«Iztaujāšana saistībā ar zādzību viesnīcā ir pabeigta. Pretenziju pret iztaujātajām personām policijas darbiniekiem nav,» paziņoja pārvaldē.

Jau vēstīts, ka abas «Pussy Riot» dalībnieces, kas pēc atbrīvošanas solījušas pievērsties cilvēktiesību aizstāvības kampaņām, otrdien paziņoja, ka ir aizturētas Sočos.

Ar viņām kopā aizturēti vēl vairāki desmiti cilvēku, kas arī atbrīvoti pēc iztaujāšanas.

«Mēs esam aizturētas .. un apsūdzētas par zādzību,» Tolokoņņikova rakstīja mikroemuāru vietnē «Twitter», kur viņa rakstīja, ka svētdien viņas bijušas aizturētas uz septiņām stundām, bet pirmdien desmit stundas viņas pārbaudījis Federālais drošības dienests.

Arī Aļohina apstiprināja, ka ir aizturēta Soču centrālajā daļā apmēram 30 kilometru attālumā no olimpisko sacīkšu norises vietām.

Tolokoņņikova un Aļohina nesen ASV piedalījās cilvēktiesību aizstāvju organizācijas «Amnesty International» koncertā, bet Sočos bija ieradušās, lai izpildītu jaunu dziesmu «Putins iemācīs tev mīlēt dzimteni».

Jau vēstīts, ka par piedalīšanos piecu «Pussy Riot» dalībnieču spilgtu krāsu sejas maskās performancē 2012.gada 21.februārī Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē, kuras laikā viņas uzkāpa priesteriem paredzētā vietā un izpildīja «panku lūgšanu» pret Vladimiru Putinu, kurš tolaik bija premjerministrs, bet tagad ir prezidents, 2012.gada martā tika aizturētas trīs grupas dalībnieces Nadežda Tolokoņņikova, Jekaterina Samuceviča un Marija Aļohina. 2012.gada 17.augustā Maskavas Hamovņiku rajona tiesa viņas atzina par vainīgām huligānismā, rupjā sabiedriskās kārtības pārkāpšanā un naida izrādīšanā pēc reliģiskām pazīmēm, par ko viņām piesprieda divu gadu cietumsodu, lai gan prokuratūra prasīja triju gadu cietumsodu.

Maskavas pilsētas tiesa, 2012.gada 10.oktobrī izskatot grupas «Pussy Riot» dalībnieču kasācijas sūdzību, nolēma Aļohinai un Tolokoņņikovai atstāt spēkā divu gadu cietumsodu, bet Samuceviču atbrīvot, aizstājot viņai reālu brīvības atņemšanu ar nosacītu sodu.

Tolokoņņikovas un Aļohinas, kurām abām ir mazi bērni, atbrīvošana bija gaidāma šī gada martā. Viņas tika atbrīvotas jau pērnā gada decembrī saskaņā ar amnestija, kas Krievijā bija izsludināta par godu 20.gadadienai kopš pašreizējās Krievijas konstitūcijas pieņemšanas un attiecās uz cilvēkiem, kas apsūdzēti par huligānismu vai masu nekārtībām.

Komentāri (55)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu