Liepājas teātris uz Rīgu ved traģikomēdiju «Sasodītais sarkanais mēness»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ziedonis Safronovs

21. aprīlī plkst. 19:00 Dailes teātrī būs iespējams noskatīties režisora Dž.Dž.Džilindžera Liepājas teātrī iestudēto Bertolta Brehta traģikomēdiju ekspresionisma manierē «Sasodītais sarkanais mēness» (Bungas naktī) – iestudējumu, kurš 2013./2014. gada sezonā saņēma piecas «Spēlmaņu nakts» nominācijas, t.sk. «Gada izrāde».

Lugas darbība notiek kādā janvāra naktī, kad Anna (Anete Berķe) un Murks (Gatis Maliks) tikko paziņojuši par savu saderināšanos. Taču gaidāmās svinības izjauc Kraglera (Egons Dombrovskis) parādīšanās, kurš bijis Annas lielā mīlestība, taču pazudis uzreiz pēc kara un mājās nav bijis vairāk nekā četrus gadus. Viņa atgriešanās rada pamatīgu apjukumu ikvienā, liekot pārvērtēt gan jūtas, gan vērtības.

Pārējās lomās Edgars Pujāts, Inese Kučinska, Kaspars Gods un Signe Ruicēna.

Dž.Dž.Džilindžera interpretācijā tapusi stilizēta izrāde, kuru apdzīvo savdabīgi un hiperbolizēti tēli un kurā līdz galējai robežai sakāpinātas emocijas – tā vēsta gan par sarežģīto jūtu pasauli, gan par ārējiem apstākļiem, kas neatgriezeniski sagrauž cilvēku dvēseles un salauž dzīves, mainot arī viņu vērtību sistēmu.

Raksturojot Anetes Berķes darbu Annas lomā, teātra kritiķe Silvija Radzobe savā recenzijā minējusi: «Aktrise pārvietojas pa skatuvi, galvu bailīgi ierāvusi plecos, viņas kustības un intonācijas – trauksmainas, saraustītas, skatieni (ārā pa logu) – bailes un šausmas pārraidoši. Rodas iespaids, ka Anna atrodas uz prāta un ārprāta robežas – tas ir ekspresionisma teātrim hrestomātiski aktuālais ekstātiskais stāvoklis.» Atgādinām, ka par šo lomu aktrise saņēmusi «Spēlmaņu nakts» balvu.

Pēckara atmosfēru uz skatuves radījis scenogrāfs Kristians Brekte, veidojot dzīvojamo istabu no daudziem finiera gabaliņiem, kas vienlīdz labi simbolizē gan saārdīto vidi, gan cilvēku dzīves, gan kostīmu māksliniece Ilze Vītoliņa, veidojot aktieru tērpus atbilstoši 20. gadsimta 20. – 30. gadiem. Laikmetu iezīmē arī tā laika mūzika, kas kā vienmēr ir neatņemama sastāvdaļa Dž.Dž.Džilindžera iestudējumos. Iestudējumam palīdzējuši tapt arī horeogrāfe Liene Grava un gaismu mākslinieks Mārtiņš Feldmanis.

Biļetes uz iestudējumu jau iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs visā Latvijā, kā arī elektroniski www.bilesuparadize.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu