Iztrakošanās pirms gavēņa vai Meteņu svinības Kalnciema kvartālā (2)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Kalnciema kvartāla tirdziņā šodien no plkst.10 līdz plkst.16 notiks Meteņu dienas svinības latgaļu un itāļu stilā.

Latgalē Meteņu dienu sauc par «Aizgavēni», un to svin ar dziesmām, mielasta gatavošanu un ķekatās iešanu. Meteņus ieskandinās Ozolmuižas folkloras kopa «Ūzuleņi» Marijas Andiņas vadībā. Savukārt par itāļu tradīciju nodošanu rūpēsies interesentu klubs «L'Italii».

Meteņi ir sena latviešu tradīcija, kuru atzīmē vecā gada beigas un jaunā gada sākumu. Meteņiem ir priecīgs raksturs un tos svin vairākas dienas - iet ciemos, ķekatās, brauc ar ragaviņām. To svin septiņas nedēļas pirms Lieldienām, laikā, kad sākas katoļu gavēnis.

Savukārt Itālijā šajās dienās tiek svinēts Karnevāls. Tas simbolizē atvadas no laicīgās dzīves priekiem, un tam seko gavēnis. Karnevāls latīniski 'carnemlevare' nozīmē - «atņemt gaļu».

Tāpēc jāpaspēj pirms tam vēl izbaudīt laicīgās dzīves baudas mirkļus - izēšanās un iztrakošanās pirms gavēņa.
Foto: publicitātes

Tradīcijām mijoties, svinībās tirdziņā tiks cepti bļīni jeb pankūkas latgaļu stilā un iets rotaļās kopā ar folkloras kopu, savukārt itāļu klubs lielus un mazus aicinās uz radošo darbnīcu, kur varēs sev izgatavot krāšņu masku.

Pie zemniekiem un amatniekiem varēs iegādāties kāroto svētku mielastam vai ciema kukulim - raušus, cūkas ausis, austus lakatus, kaltus zvaniņus un daudz ko citu. Būs pārstāvēti arī latgaļu tirgotāji ar savu neatkārtojamo speķi, maizi, sieru un māla traukiem. Savukārt Mārtiņš Rītiņš un «EcoCatering» būs parūpējušies par tradicionāliem Meteņu ēdieniem.

Folkloras kopas uzstāšanās un rotaļas notiks no plkst.12 līdz plkst.14, savukārt masku darbnīca brūnajā mājā paredzēta no plkst.11 līdz plkst.15.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu