ASV piespriež mūža ieslodzījumu par «amerikāņu snaipera» slepkavību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

ASV Teksasas štata iedzīvotājam Edijam Rejam Rautam otrdien tika piespriests mūža ieslodzījums bez pirmstermiņa atbrīvošanas iespējas par ASV jūras spēku specvienības snaipera Krisa Kaila slepkavību, kura dzīvesstāsts ir iedvesmojis jauno Holivudas grāvēju «Amerikāņu snaiperis» («American Sniper»).

Zvērinātie pēc nepilnu trīs stundu ilgas apspriešanās vienbalsīgi noraidīja Rauta aizstāvju apgalvojumus, ka viņš bijis vājprātīgs un psihozes pārņemts, kad 2013.gada februārī šautuvē Teksasā nošāva slaveno snaiperi Krisu Kailu un šā snaipera draugu Čadu Litlfīldu.

Rauts, kurš pats ir bijušais jūras kājnieks, prāvas gaitā arī paziņoja, ka ciešot no pēctraumatiskā stresa.

Divas nedēļas ilgā prāva Teksasas štata Eratas apgabalā piesaistīja amerikāņu mediju uzmanību, jo tās laikā ASV kinoteātros sākās Klinta Īstvuda režisētās filmas «Amerikāņu snaiperis» seansi. Filma, kurā Kaila lomu atveido Bredlijs Kūpers, stāsta par viņa piedzīvoto Irākā, kur Kails nošāva 160 cilvēkus - vairāk nekā jebkurš cits ASV snaiperis.

Rauts pēc 2013.gada 2.februārī izdarītās divkāršās slepkavības aizbrauca no šautuves ar Kaila kravas mašīnu un vēlāk tika aizturēts savas māsas mājās.

Kails pēc atvaļināšanas no armijas palīdzēja citiem veterāniem pārvarēt ar kaujām saistītu stresu un psihiskās veselības problēmas. Liktenīgajā dienā Kails un Litlfīlds uzaicināja Rautu sev līdzi uz lauku šautuvi pēc Rauta mātes lūguma palīdzēt viņas dēlam, kuram esot problēmas.

Rauta advokāti bija apšaubījuši, ka klients varētu tikt taisnīgi tiesāts, ņemot vērā filmas «Amerikāņu snaiperis» panākumus un sabiedrībā izplatīto uzskatu par Kailu kā varoni.

Filma «Amerikāņu snaiperis» līdz šim ir nopelnījusi vairāk nekā 320 miljonus ASV dolāru (282,5 miljonus eiro) - vairāk nekā jebkura cita filma par karu.

Kritiķi uzskata, ka bruņotais konflikts Irākā šajā filmā ir atainots pārāk vienkāršoti un tajā ir nogludināti Kaila uzskati par irākiešiem kā «mežoņiem», kas pausti viņa memuāros.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu