Deputāte: Portāla «Skolas.lv» projektā zaudēti € 3,5 miljoni

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir pieņēmusi lēmumu neturpināt uzturēt portālu «skolas.lv», kura izveidē un uzturēšanā tādējādi nelietderīgi izmantoti 3,5 miljoni eiro, turklāt šos izdevumus nebūs iespējams segt no ERAF līdzekļiem, tas atzīts ministrijas sagatavotajā atbildē uz Saeimas deputātes Regīnas Ločmeles-Luņovas (S) sagatavotajiem jautājumiem.

Kā informēja «Saskaņas» preses sekretāre Katrīna Iļjinska, ministrijas atbildes vēstulē norādīts, ka saistībā ar iespējamu naudas līdzekļu izšķērdēšanu IZM notiek dienesta pārbaude, kuras rezultāti vēl nav zināmi. Centrālā finanšu un līgumu aģentūra šī gada janvārī, izvērtējot «skolas.lv» darbību, mērķus un to sasniegšanu, nolēmusi tomēr nepiešķirt projektam prasīto naudu no ERAF līdzekļiem.

«Rodas jautājums - kurš būs atbildīgs par 3,5 miljonu eiro izšķērdēšanu laikā, kad valsts budžetā neatrodas nauda lietderīgākām lietām - slimnīcām, sociālām garantijām, skolotāju un policijas darbinieku algu palielināšanai?» izteikusies Ločmele-Luņova.

Šis jautājums pagājušajā nedēļā nonāca arī valdības uzmanības lokā. Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile uzskata, ka ir jāizvērtē amatpersonu iespējamā atbildība saistībā ar projekta «Skolas.lv» nerealizēšanu līdz galam. Ministre kolēģus valdības sēdē informēja, ka par šī projekta pārtraukšanu ir sākta dienesta pārbaude un tās rezultāti ir gaidāmi 27.februārī. «Situācija ir kritiska. Pastāv bažas, ka būs jāveic nopietna pārbaude par amatpersonu atbildību,» piebilda ministre. Paralēli dienesta pārbaudei Izglītības un zinātnes ministrija arī gatavo informatīvo ziņojumu par situāciju ar šo projektu un iespējamiem risinājumiem.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) uzsvēra, ka ir nopietni jāizvērtē, kas šajā projektā ir īstenojams un ko var uzskatīt par attiecināmajiem izdevumiem. Savukārt Finanšu ministrija norāda, ka Centrālā finanšu līgumu aģentūra ir pieņēmusi lēmumu par 100% izdevumu korekciju, kas nozīmē, ka 2 miljoni eiro, kas iztērēti, ir atzīstami par neatbilstošiem.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsvēra, ka situāciju nevar atstāt, tādu, kāda tā patlaban ir un nav normāli, ka amatpersonām neiestājas atbildība par projekta nerealizēšanu.

Pirmo reizi par projekta 2.kārtas īstenošanas problēmām valdībai tika ziņots 2012.gadā, norādot uz projekta īstenošanas problēmām un augsto ieviešanas risku, jo finansējuma saņēmējs nebija nodrošinājis pietiekamu projekta vadības kapacitāti. Savukārt pagājušā gada beigās Izglītības un zinātnes ministrija informējusi, ka projekta rezultātu turpmākā uzturēšana nav lietderīga.

TV3 raidījums «Nekā personīga» atzīmē, ka nekādi vainīgie, visticamāk, netiks atrasti, jo kādreizējais izglītības ministrs Roberts Ķīlis projekta aizsācējus jau atlaidis.

2009.gadā IZM izlēma veidot portālu «skolas.lv», kas būtu interaktīva vietne skolniekiem, skolotājiem un vecākiem, lai gan uz to brīdi jau bija populārs privātais portāls «e-klase.lv». Ministrija izsludināja konkursu. 2011.gadā kā vienīgais pretendents uzvarēja divu firmu AS «Datorzinību centrs» un SIA «E Synergy» apvienība. Jau gadu vēlāk ar projektu sākās problēmas un Eiropas fondu uzraugi pārtrauca struktūrfondu līdzmaksājumus.

Mainījās valdības un ministri, un projekts joprojām kavējās. Pērn oktobrī ar ziņojumu valdībai nāca klajā izglītības ministre Ina Druviete (V). Ziņojumā tika konstatēts, ka portāls «skolas.lv» nedarbojas un par trīs miljoniem ir radīts brāķis, kuru neviens nelieto. Tomēr Druviete bijusi pilna optimisma, ka kļūdas novērsīs un Eiropas līdzekļus apgūs. Līdz ar to valdība 2015.gada budžetā ieplānoja 3 miljonus eiro no Eiropas Savienības.

Jau dažas nedēļas pēc budžeta pieņemšanas šā gada janvārī Eiropas naudas uzraugi paziņoja, ka struktūrfondu līdzfinansējuma nebūs, jo mērķis nav sasniegts. Līdz ar to šā gada budžeta ieņēmumu sadaļa neienāks 3 miljoni eiro.

Neveiksmīgajā «skolas.lv» projektā 816 740 eiro nopelnījis uzņēmums «Microsoft Latvija», 473 371 eiro - «Lattelecom», 116 442 eiro - audutorfirma «Ernst and Young», bet visvairāk - aptuveni 2 miljoni eiro - tikuši «Datorzinību centra» un «E-Synergy» apvienībai. Kā atzīmē raidījums, abām firmām ir saistība ar Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) - «Datorzinību centra» vadītāja Signe Bāliņa Ivara Godmaņa bija kļuvusi par e-lietu ministri no ZZS, savukārt «E-Synergy» īpašnieks Kirils Kondratovs pēdējās pašvaldību vēlēšanās kandidēja Rīgas sarakstā no Latvijas Zemnieku savienības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu