«Oskaru» par labāko filmu saņem «Putncilvēks»

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

87.ASV Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā Losandželosā svētdien «Oskaru» par labāko filmu saņēma melnā komēdija «Birdman» («Putncilvēks»), kas vēsta par novecojušu supervaroņu filmu aktieri, kurš cenšas atjaunot karjeru teātrī.

Kā labākais režisors šogad tika godināts meksikānis Alehandro Gonsaless Injaritu, kurš uzņēmis «Birdman». Injaritu ir otrais meksikānis pēc kārtas, kurš apbalvots kā labākais režisors. Pērn šis gods tika kosmosa grāvēja «Gravity» («Gravitāte») veidotājam Alfonso Kuaronam.

Pateicības runā viņš izteicās par tautiešiem ASV. «Es ceru, ka pret viņiem izturēsies ar tādu pašu godu un cieņu kā pret tiem, kuri atbrauca pirmie un uzcēla šo lielisko imigrantu nāciju,» viņš teica.

«Birdman» un režisora Vesa Andersona komēdijai «The Grand Budapest Hotel» («Viesnīca «Diženā Budapešta«») tika piešķirtas četras «Oskara» balvas, bet džeza drāma «Whiplash» («Atsitiens») saņēma trīs.

Labākās aktrises gods tika Džulianai Mūrai, kura filmā «Still Alice» spēlē universitātes pasniedzēju, kura cieš no Alcheimera slimības.

Savukārt «Oskaru» kategorijā «Labākais aktieris» saņēma Edijs Redmeins, kurš kinolentē «The Theory of Everything» («Teorija par visu») spēlē zinātnieku Stīvenu Hokingu.

«Oskaru» kā labākais otrā plāna aktieris saņēma aktieris Dž.K.Simonss par pārliecinošo tēlojumu muzikālajā drāmā «Whiplash» («Atsitiens»).

Džuliana Mūra
Džuliana Mūra Foto: Reuters/Scanpix

Savukārt par labāko otrā plāna aktrisi tika atzīta Patrīcija Ārkete par lomu filmā «Boyhood».

«Oskaru» par labāko dokumentālo filmu saņēma kinolente «Citizenfour» par kādreizējo ASV izlūkdienestu līdzstrādnieku Edvardu Snoudenu.

Par labāko ārzemju filmu tika atzīta Polijas kinolente «Ida», bet «Oskaru» nominācijā «Labākā animācijas pilnmetrāžas filma» saņēma «Big Hero 6».

Lielāko vilšanos piedzīvoja 12 gadu garumā uzņemtā drāma «Boyhood» («Puikas gadi»). Lai gan tā tika nominēta sešās kategorijās un tika uzskatīta par vienu no diviem ticamākajiem pretendentiem uz godalgu kategorijā «Labākā filma», beigu beigās kinolente ieguva tikai vienu «Oskara» balvu.

Patrīcija Ārketa
Patrīcija Ārketa Foto: Reuters/Scanpix

ASV Kinoakadēmijas balvu ceremonija ilga trīs ar pusi stundas. Vakara vadītājs Nīls Patriks Heriss pajokoja par to, ka četrās aktieru kategorijās visi aktieri ir baltādaini. «Šodien mēs godināsim Holivudas labākos un baltākos... Atvainojos, spožākos talantus,» viņš jokoja.

Vislielākās ovācijas no skatītājiem izpelnījās vēsturiskās drāmas «Selma» uzvara kategorijā «Labākā oriģinālā dziesma». Skatītāji piecēlās kājās, kad dziedātājs Džons Līdžends un reperis «Common» izpildīja dziesmu «Glory».

Apbalvojumus pasniedza tādas Holivudas zvaigznes kā Bens Afleks, Skārleta Johansone, Nikola Kidmena, Edijs Mērfijs, Līems Nīsons, Gvineta Paltrova, Merila Strīpa un Opra Vinfrija.

87.ASV Kinoakadēmijas balvu ieguvēju saraksts:

Labākā filma - «Birdman»;

Labākais režisors - Alehandro Gonsaless Injaritu («Birdman»);

Labākais aktieris - Edijs Redmeins («The Theory of Everything»);

Edijs Redmeins
Edijs Redmeins Foto: Scanpix/Reuters

Labākā aktrise - Džuliana Mūra («Still Alice»);

Labākais otrā plāna aktieris - Dž.K.Simonss («Whiplash»);

Labākā otrā plāna aktrise - Patrīcija Ārkete («Boyhood»);

Labākais oriģinālais scenārijs - «Birdman»;

Labākais adaptētais scenārijs - The Imitation Game";

Labākā ārzemju filma - «Ida» (Polija);

Labākā animācijas filma - «Big Hero 6»;

Labākā dokumentālā pilnmetrāžas filma - «Citizenfour»;

Labākais operatora darbs - Emanuēls Lubeskis («Birdman»);

Labākā oriģinālā dziesma - «Glory» («Selma»);

Labākais oriģinālais skaņu celiņš - Aleksandrs Deplā («The Grand Budapest Hotel»);

Labākais kostīmu dizains - «The Grand Budapest Hotel»;

Labākais grims un stilista darbs - «The Grand Budapest Hotel»;

Labākā scenogrāfija - «The Grand Budapest Hotel»;

Labākā dokumentālā īsfilma - «Crisis Hotline: Veterans Press 1»;

Labākā īsfilma - «The Phone Call»;

Labākā animācijas īsfilma - «Feast»;

Labākā montāža - «Whiplash»;

Labākā audio miksēšana - «Whiplash»;

Labākā audio montāža - «American Sniper»;

Labākie vizuālie efekti - «Interstellar».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu