8 filmas, kas pretendē uz «Oskaru»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Jau šovakar, 22. februārī, norisināsies krāšņā un svinīgā 87. ASV Kinoakadēmijas jeb «Oskara» balvu pasniegšanas ceremonija. Šogad par uzvaru prestižajā kategorijā «Labākā filma» sacenšas astoņas lentes. Sešas «Oskara» nominācijas saņēmusi filma «Puikas gadi» («Boyhood»), taču nelielas izredzes saskaņā ar bukmeikeru vēstīto ir arī citām filmām - «Amerikāņu snaiperis», «Putncilvēks», «Selma», «Imitācijas spēle» un «Viesnīca «Diženā Budapešta»». Lūk, astoņas pretendentes uz uzvaru.

 
Foto: publicitātes

«American Sniper»

Latvijas kinoteātros jau kādu laiku demonstrē biogrāfisku kara drāmu «Amerikāņu snaiperis», kas uzņemta pēc amerikāņu karavīra Krisa Kaila bestsellera - autobiogrāfiskā romāna motīviem.

Anotācija: ASV armijas jūras spēku izcilākais snaiperis Kriss Kails tiek nosūtīts uz Irāku, kur viņa misija ir aizsargāt savus armijas biedrus. Kriss tiek uzskatīts par nāvējoši precīzāko šāvēju ASV armijas vēsturē, turklāt viņa reputācija ir zināma arī pretiniekiem, padarot viņu pašu par iekārojamu mērķi. Tomēr Kriss nav tikai karavīrs, bet arī vīrs un tēvs, un cīņa par savu ģimeni, izrādās, arī var būt ārkārtīgi smaga.

Filmas režisors ir pieredzējušais kino veterāns Klints Īstvuds.

Titullomu filmā atveido Bredlijs Kūpers («Oskara» nominācijas par filmām «Optimista stāsts», «Amerikāņu afēra»). Pārējās lomās - Sjenna Millere, Džeiks Makdormans, Lūks Graims, Nevids Negabans, Kīrs O'Donels un citi.

Pēc Triobet bukmeikeru prognozēm filmai iespējamība uzvarēt ir zemāka par 10%.

 
Foto: publicitātes

«Birdman»

Režisora Alehandro Gonzaleza Injaritu (Alejandro González Iñárritu) «Putncilvēks» ir filma par mums visiem un supervaroni ikvienā no mums.

Strauji novecojis, slavas zenītā esošs aktieris (Maikls Kītons), kurš reiz atveidoja pasaulslavenu supervaroni, cīnās ar ģimenes likstām, paša ego un citiem šķēršļiem, paralēli cenšoties izveidot Brodvejas izrādi, no kuras atkarīga viņa turpmākā karjera un, iespējams, arī dzīve...

Lomās: Michael Keaton, Zach Galifianakis, Edward Norton, Andrea Riseborough, Amy Ryan, Emma Stone, Naomi Watt.

 
Foto: Kadrs no filmas

«Boyhood»

Ričarda Linkleitera filma «Boyhood» («Puikas gadi») jau plūkusi laurus Berlīnes kinofestivālā, jau triumfējusi distribūcijā un uz lielā ekrāna atklāj unikālu, teju trīs stundas garu projektu, kura radīšana tā autoriem prasīja 12 gadus.

Filma kopumā saņēmusi sešas «Oskara» nominācijas. Bukmeikeri filmai «Puikas gadi» piešķīruši pārliecinošo koeficientu 1,06 jeb 78% iespējamību.

Lomās: Elārs Koltreins, Patrīcija Ārkete, Ītens Houks, Loreleja Linkleitere, Marko Perella, Breds Hokinss.

 
Foto: publicitātes

«The Grand Budapest Hotel»

«Viesnīca «Diženā Budapešta»» stāsta par Eiropā slavenās viesnīcas leģendārā viesmīļa Gustava H un portjē Zero Mustafas piedzīvojumiem. Viesnīcas darbinieki kļūst par lieciniekiem nenovērtējamas renesanses gleznas zādzībai, kādas bagātas ģimenes cīņai par milzīgu mantojumu un dramatiskām izmaiņām, kuras notiek Eiropā periodā starp diviem pasaules kariem.

Filmas režisors ir Vess Andersons (Wes Anderson), kura oriģinālais vizuālais stils ir zināms visā pasaulē.

Filmā redzama vesela zvaigžņu plejāde - Bils Marijs, Edvards Nortons, Tilda Svintone, Adriens Brodijs, Ovens Vilsons, Vilems Defo, Džefs Goldblūms, Hārvijs Keitels un Džūda Lovs.

 
Foto: Kadrs no filmas

«The Imitation Game»

Otrā pasaules kara sākumā britu matemātiķim, loģiķim un kriptogrāfam Alanam Tjūringam tiek uzdots uzlauzt vācu labākās šifrēšanas mašīnas «Enigma» kodus, ar kuru palīdzību tika pārraidītas vācu kara aviācijas šifrētās radioziņas. Britu izlūkdienesta uzdevumā tiek nokomplektēta talantīgu zinātnieku komanda ar Alanu priekšgalā, par kuras galveno problēmu kļūst ne tikai sarežģītais kods, bet arī savstarpējās nesaskaņas.

Režisors: Morten Tyldu.

Lomās: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Charles Dance, Mark Strong, Allen Leech.

 
«Selma»
«Selma» Foto: publicitātes

«Selma»

Vēsturiskā filma «Selma» vēsta par vienu no ievērojamākajiem notikumiem cīņā pret politisko izolāciju afroamerikāņu iedzīvotāju vidū - masu gājienu no Selmas uz Montgomeriju 1965. gada martā. Tajā piedalījās vairāki tūkstoši cilvēku no dažādiem melno un balto slāņiem.

Tajā galvenās lomas tēlo Deivids Ojelovo, Toms Vilkoinsons, Karmena Ejogo, Tims Rots un Opra Vinfrija.

 
Foto: publicitātes

«The Theory of Everything»

Biogrāfiska drāma «Teorija par visu» («The Theory of Everything») stāsta par izcilo zinātnieku Stīvenu Hokingu.

Studējot Kembridžā, Stīvens iemīlas mākslas studentē Džeinā, un viņu mīlestība kļūst par lielāko spēku, kas palīdz viņiem pārvarēt dzīves liktos šķēršļus, kad Stīvenam 21 gada vecumā diagnosticē nedziedināmu slimību.

Filmas pamatā Džeinas Hokingas memuāri «Travelling to Infinity: My Life with Steven».

 
Foto: Kadrs no filmas

«Whiplash»

Endrjū ir jauns un ambiciozs džeza bundzinieks, gatavs kļūt par labāko no labākajiem ASV austrumkrasta mūzikas vidusskolā - atspēriena punktā uz lielo skatuvi.

Despotiskais pasniedzējs Terenss pamana Endrjū un iekļauj viņu džeza orķestra sastāvā – uz visiem laikiem izmainot jaunieša dzīvi. Endrjū vēlme kļūt par labāko drīz pārvēršas apsēstībā, un Terensa nežēlīgās mācību metodes nostāda viņu gan uz fizisko spēju, gan arī saprāta robežas.

Filma «Whiplash» («Atsitiens») saņēmusi galveno žūrijas balvu un skatītāju balvu Sandensas filmu festivālā.

Režisors: Damien Chazelle.

Lomās: Miles Teller, J.K. Simmons, Melissa Benoist, Paul Reiser, Austin Stowell, Nate Lang.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu