«Purvīša balvu 2015» ieguvis Miķelis Fišers

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

«Purvīša balvu 2015» ieguvis mākslinieks Miķelis Fišers, kura darbi bija apskatāmi izstādē «Netaisnība» Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā. Uzzinot, ka ieguvis prestižo balvu, Fišers norādīja, ka tas viņam ir liels pārsteigums. Mākslinieks pateicās visiem, kuri atbalsta viņa darbību. Purvīša balvai bija nominēti arī Kaspars Teodors Brambergs, Gints Gabrāns, Kristaps Ģelzis un Ģirts Bišs, Ginters Krumholcs, Ģirts Muižnieks, Henrijs Preiss un Artūrs Riņķis.

Brambergs balvai bija nominēts par personālizstādi «Dynamis» peldošajā mākslas galerijā «Noass», Fišers - par izstādi «Netaisnība» Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā, Gabrāns - par darbu «Ne no kurienes» izstādē «Vizionārās struktūras. No Johansona līdz Johansonam» Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, bet Ģelzis un Bišs - par darbu «Kancele» Rīgas Doma dārza galerijā «Mans Doms».

Krumholcs Purvīša balvai nominēts par personālizstādi «Kāpēc tu mani nepamodināji?» LNMM izstāžu zāles «Arsenāls» Radošajā darbnīcā, Muižnieks - par personālizstādi «5.7.32.34» Mūkusalas Mākslas salonā, Preiss - par personālizstādi «Artefakti» LNMM izstāžu zāles «Arsenāls» Radošajā darbnīcā un Riņķis - par «Arsenālā» skatāmo darbu «Pulsārs Q 19» izstādē «Saules sistēmas perspektīva» un pēdējo divu gadu radošo darbību mākslas dārzā «Nekurienes vidū».

Miķelis Fišers "Netaisnība"
Miķelis Fišers "Netaisnība" Foto: publicitātes

Purvīša balvas kandidātu darbu izstāde «Arsenālā» būs skatāma no rītdienas, 21.februāra, līdz 12.aprīlim. Izstādes kuratore ir Daiga Rudzāte.

Laika posmā no 2012.gada 15.decembra līdz 2014.gada 1.decembrim Purvīša balvas neatkarīgo ekspertu darba grupā darbojās LNMM 20.gadsimta 2. puses - 21.gadsimta kolekciju un zinātniskās izpētes nodaļas «Arsenāls» vadītāja Elita Ansone, mākslas zinātniece, kuratore un kritiķe Ieva Kalniņa, mākslas zinātniece Stella Pelše, mākslas zinātniece un LNMM Laikmetīgās mākslas kolekcijas glabātāja Astrīda Rogule, kinorežisors un teorētiķis Dāvis Sīmanis, mākslas un kultūras interneta portāla «Arterritory.com» krievu redakcijas galvenais redaktors Sergejs Timofejevs, kā arī mākslas zinātniece un kuratore Inga Šteimane.

Purvīša balvas ekspertu grupa, divu gadu laikā iepazinusies ar vairāk nekā 150 izstādēm, no kurām eksperti savās individuālajās ceturkšņu nominācijās potenciālu kandidēt uz Purvīša balvu saskatīja 67 izstādēs un arī atsevišķos vizuālās mākslas darbos. Diskutējot par nosaukto izstāžu kvalitāti, nozīmīgumu un pārsteigumu, visi vērtētāji spējuši vienoties par 19 izstādēm, kuras varētu sacensties par dalību Purvīša balvas noslēguma izstādē. Šajā procesā grupa tikusies deviņas reizes, ik pēc trim mēnešiem sanākot kopā un izvērtējot attiecīgā kvartāla mākslas notikumus.

Purvīša balva dibināta 2008.gada sākumā un tiek pasniegta reizi divos gados. Balvu 2009.gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu «Solitude». Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011.gadā kļuva mākslinieks Ģelzis ar personālizstādi «Varbūt». Trešo Purvīša balvu 2013.gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi «Zemes darbi».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu