TVNET salīdzina rīdzinieku karti un Jelgavas e-karti. Kura labāka?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Nākamotrdien, 24. februārī, Ministru kabinets lems par to, kādu e-kartes risinājuma sistēmu ieviest visās Latvijas pašvaldībās. Šobrīd mums ir divi sistēmu paraugi, Jelgavas un Rīgas e-kartes. Tomēr vairums jautās: kāda ir to atšķirība? TVNET salīdzina abu e-karšu priekšrocības. Rīdzinieku kartes tehnoloģijas esot jau 20 gadus vecas, skaidro Jelgavas e-kartes sistēmas ieviesējs Normunds Bergs.

Kas ir Jelgavas e-karte?

Jelgavas e-karti izmanto 15 tūkstoši iedzīvotāju. Tā tiek lietota bezskaidras naudas norēķiniem pilsētas maršruta autobusos, savukārt skolēni ar karti norēķinās arī par ēdināšanas pakalpojumiem savā mācību iestādē.

Rīdzinieku kartes privilēģijas

Līdz šā gada 18. februārim ir izsniegtas 178 300 rīdzinieku kartes. Tās pilda e-talonu funkcijas - izmantojamas kā biļete sabiedriskajā transportā. Papildus tam rīdzinieki ar tām var saņemt atlaides slimnīcu pakalpojumiem un apmeklēt zoodārzu par 1 eiro lētāk.

Duelis: Rīdzinieku karte pret Jelgavas e-karti. Rīga zaudē

Piedāvājam apskatīt zemāk redzamo infografiku, ko apkopoja un izveidoja Korporatīvās komunikācijas Interešu pārstāvniecība «Vīlands Associates», kas pierāda, ka Jelgavas karte duelī pret Rīdzinieku karti pārliecinoši uzvar.

Infografiks: Jelgavas e-karte pret Rīdzinieku karti

Rīdzinieku kartes tehnoloģija - 20 gadus veca

Jelgavas e-kartes sistēmas ieviesējs Normunds Bergs TVNET skaidro, ka Rietumeiropā sabiedriskajos transportos identifikācijas karšu sistēma pāriet uz banku karšu sistēmu. Kā piemēru eksperts min Londonu, kur sabiedriskajos transportos sāk ieviest jeb pāriet no elektroniskajām identifikācijas kartēm uz bankas kartēm. Šīs tehnoloģijas sāk pārņemt arī Latvija. Jau divus gadus Jelgavā notiek pilotprojekts: ar e-karti var norēķināties gan sabiedriskajā transportā, gan skolas ēdnīcās.

Viņaprāt, Rīdzinieku karte nav maksāšanas rīks, bet vien e-talons, kura tehnoloģiju izmantoja jau pirms 20 gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu