Latvijas pirmizrādi piedzīvos Aika Karapetjana šausmu filma «M.O.Ž.»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Šodien notiks režisora Aika Karapetjana šausmu filmas «M.O.Ž.» pirmizrāde, savukārt no piektdienas, 20.februāra, to varēs noskatīties kinoteātros visā Latvijā. Filma jau guvusi atzinību vairākos starptautiskos kinofestivālos visā pasaulē, kā arī saņēmusi slavinošas recenzijas prestižos kino izdevumos.

Aika Karapetjana jaunākais darbs «M.O.Ž.» piesaistījis plašu ārvalstu kinokritiķu un žanra interesentu uzmanību. Kopš 2014. gada maija filma izrādīta pasaulē nozīmīgos kinofestivālos - tās pirmizrāde notika Monreālas Starptautiskajā fantāzijas filmu festivālā, kas ir viens no svarīgākajiem žanra filmu festivāliem pasaulē, tālāk filma ceļoja uz BFI Londonas filmu festivālu, kā arī filmu festivāliem ASV, Kanādā, Francijā, Itālijā un Spānijā, kur pulcēja skatītāju pilnas zāles un izpelnījās kritiķu atzinību.«M.O.Ž.» ir pirmā šausmu filma Latvijā pēc vairāk nekā divdesmit gadu pārtraukuma - kopš 1992. gadā uzņemtās Vasilija Masa šausmu filmas «Zirneklis».

Kā stāsta producents Roberts Vinovskis, filma «M.O.Ž.» tapusi par privātiem līdzekļiem, bez valsts finansējuma. «Tas gāja ilgi un grūti, taču vēlējāmies izmēģināt spēkus «tīra žanra» filmas uzņemšanā. Šausmu kino ir ļoti specifisks, taču pasaulē ārkārtīgi pieprasīts - ASV un Rietumeiropā notiek lieli, tieši šim žanram veltīti festivāli, kas pulcē tūkstošiem interesentu. Tādēļ esam ļoti gandarīti par to, ka mūsu filma izraisīja tik lielu interesi un ažiotāžu, kā arī saņēma daudz pozitīvu recenziju, tai skaitā pasaules vadošajos kinoizdevumos.»

Par filmu īsumā: pēc nesaudzīgām streikojošo strādnieku atlaišanām ostas uzņēmumā tā īpašnieks nolemj atpūsties, dodoties brīvdienās uz Itāliju ar savu jauniņo sievu. Vakarā pirms prombraukšanas viņa greznajā villā iekļūst viens no atlaistajiem darbiniekiem, jauns vīrietis oranžā ostas strādnieka vestē. Svešinieka slepkavnieciskie nodomi vēlāk izrādās tikai daļa no iespaidīga atriebības plāna.

Monreālas Starptautiskā fantāzijas filmu festivāla kurators Saimons Laperjē (Simon Laperriere) «M.O.Ž.» nodēvējis par «šā gada revolucionārāko darbu šausmu filmu žanrā», režisora Karapetjana kinorokrakstā velkot paralēles ar skandalozā dāņu kinorežisora Larsa fon Trīra stilistiku un pat Deivida Linča darbu «Ceļš uz nekurieni».

Stefans Daltons (Stephen Dalton), The Hollywood Reporter filmu kritiķis: «Filma ir intriģējošs ceļojums krēslas valstībā, kas radīts mazpazīstamā Eiropas nostūrī, un režisors Aiks Karapetjans apliecina sevi kā spēcīgs jauns talants, kuru gaida spoža nākotne.»

Mets Teilors Hobs (Matt Taylor Hobs), The Upcoming filmu kritiķis: «Režisora Aika Karapetjana filma ir tieši tāda, kādai jābūt īstai šausmu filmai - tā ir atjautīga, skar vienmēr aktuālos sociālos jautājumus un pievēršas cilvēka pamatinstinktu tumšākajām dzīlēm.»

Brūss Beilijs (Bruce Bailey), Flickfeast.co.uk filmu kritiķis: ««M.O.Ž.» ir fantastisks starpžanru kino. Tas ir brutāls, labi pārdomāts un lieliski realizēts darbs. Domāju, būtu liela kļūda laist garām iespēju baudīt tik neticami labu kino.»

Filma tapusi «Studijā Lokomotīve», tās producents ir Roberts Vinovskis. Galvenajās lomās: Maksims Lazarevs, Anta Aizupe, Āris Rozentāls.

«Studijai Lokomotīve» pēdējie gadi bijuši īpaši veiksmīgi - šā gada Nacionālajā filmu festivālā «Lielais Kristaps» «Studijā Lokomotīve» tapušās filmas saņēma septiņas balvas, tajā skaitā arī filmas «M.O.Ž» operators Jānis Eglītis par labāko operatora darbu filmā «Spēlmanis». Savukārt sadarbībā ar ASV un Lietuvu tapušās filmas «Akmeņi manās kabatās» un «Spēlmanis» tika izvirzītas kā nacionālie pieteikumi no Latvijas un Lietuvas ASV Kinoakadēmijas balvai «Oskars» Labākās ārzemju filmas kategorijā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu