Zaķis: elektrības tirgus atvēršanu var gan atlikt, gan dot kompensācijas mazturīgajiem (74)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Elektroenerģijas tirgus liberalizācijas jautājumā iespējamie scenāriji ir gan elektroenerģijas tirgus atvēršanas atlikšana, gan kompensācijas mazturīgajiem atvērtā tirgū, šodien pēc «Vienotības», Saeimas frakcijas sēdes žurnālistiem sacīja frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis.

Frakcijas sēdē secināts, ka tirgus atvēršanai un tarifu pieaugumam nav kopsakarību, pauda frakcijas priekšsēdētājs. «Latvenergo» valdes loceklis Uldis Bariss politiķiem paskaidrojis, ka gan tirgus atvēršanas, gan neatvēršanas gadījumā tiks «sniegts tarifu pieaugums» un tarifi ies uz augšu, skaidroja frakcijas priekšsēdētājs.

Taujāts, kamdēļ tad viņš nepaziņo, ka izslēdz iespēju par tirgus liberalizācijas atlikšanu, Zaķis atbildēja, ka bija iespējami vairāki scenāriji. Viens no iespējamajiem scenārijiem ir tirgus atvēršanas atlikšana jeb «pārlikšana uz priekšu». Bet ir arī otrs scenārijs, kas ņem vērā budžetā paredzētos 2,5 miljonus latu (3,6 miljonus eiro), kas domāti, lai mazturīgajiem cilvēkiem kompensētu iespējamo tarifu pieaugumu.

Otrais scenārijs paredz atstāt tirgus atvēršanu tad, kad tā ir paredzēta, sagaidīt, kad «Latvenergo» paceļ cenas elektrībai, un, precīzi izpētot un «notēmējot», samaksāt mazturīgajiem kompensācijas, pauda politiķis.

Viņš norādīja, ka, ja «Latvenergo» ar tarifu plānu vērsīsies Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā jeb regulatorā, tad tai kā neatkarīgai iestādei būs cītīgi jāizpēta, kāds ir pieaugums - Zaķis cer uz ļoti skrupulozu izpēti.

No Ekonomikas ministrijas (EM) «Vienotība» grib sagaidīt, cik iespējamie scenāriji varētu izmaksāt saistībā ar kopējo cenu politiku, skaidroja politiķis.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ar rezolūciju uzdos EM izvērtēt, kāpēc pieaugs «Latvenergo» elektrības cenas - vai tas notiks liberalizācijas vai citu iemeslu dēļ, šodien žurnālistiem sacīja premjerministre.

Viņa norādīja, ka acīmredzot cenas pieaugs ne jau liberalizācijas dēļ, taču par to būs jāveic izvērtējums.

Kā ziņots, no 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Tādējādi elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Ņemot vērā minēto, koalīcijas partijās sākusies diskusija par iespēju mainīt elektroenerģijas tirgus liberalizācijas nosacījumus mājsaimniecībām vai citādi slāpēt gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzīvotāju tēriņiem.

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu