ASV izspiegojušas arī Merkeles priekšteci Gerhardu Šrēderu (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

ASV izlūkdienests izspiegojis ne tikai Vācijas līderi Angelu Merkeli, bet arī viņas priekšteci kanclera amatā Gerhardu Šrēderu, otrdien ziņoja telekanāls NDR.

Šrēders - Vācijas Sociāldemokrātiskās partijas (SPD) pārstāvis - vadīja valsti no 1998.gada līdz 2005.gadam.

Kopš 2002.gada Šrēdera vārds parādās ASV Nacionālās drošības pārvaldes (NSA) izspiegojamo personu un institūciju sarakstos, ziņoja NDR, norādot, ka tolaik Vācija iebilda pret karu Irākā.

Pagājušajā gadā no bijušā NSA darbinieka Edvarda Snoudena nopludinātajiem materiāliem kļuvis zināms, ka ASV izlūkdienests izspiegojis Merkeles telefonsakarus, kā arī ievācis datus par neskaitāmu ierindas pilsoņu aktivitātēm tīmeklī un telefonsarunām.

Šie atklājumi ievērojami pasliktināja Vašingtonas un Berlīnes attiecības, apdraudot arī sarunas par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerību (TTIP).

Komentējot NDR atklājumu, Šrēders sacīja, ka viņu šīs ziņas nepārsteidz.

«Tolaik šāda doma man nekad nebūtu radusies, bet tagad tā mani nepārsteidz,» norādīja bijušais kanclers.

ASV prezidents Baraks Obama nesen kādā intervijā galvoja, ka Merkele vairs netiek izspiegota.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs piektdien atzina, ka periods pēc spiegošanas skandāla ASV un Vācijas attiecībās bijis «smags posms», bet pauda pārliecību, ka kopīgās prioritātes drošības jomā arī turpmāk palīdzēs abām valstīm saglabāt tuvas attiecības.

Kerijs Berlīnē pēc sarunām ar Vācijas ārlietu ministru apliecināja, ka Vašingtona nopietni izturas pret Vācijas dusmām, ko izraisīja ziņas, ka NSA noklausījusies Merkeles mobilā telefona sarunas.

Tomēr vaicāts, vai ASV administrācija parakstīs līgumu par spiegošanas ierobežošanu, kā to pēc skandāla izraisīšanās pieprasījusi Berlīne, Kerijs vien sacīja, ka Merkelei un Obamam šajā jautājumā bijušas «konsultācijas». Plašākus komentārus viņš nesniedza.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu