«Zelta pandas» bīti sasilda kultūras centru «9K1 NAMS» (9)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Pagājušogad «Piena festivāla» ietvaros Alojas kvartālā (A.Briāna ielā 9) atklāta kāda jauna izklaides vieta, kurai dots nevis kāds šim radošajam kvartālam raksturīgs nosaukums («Gaļa», «Kefīrs», «Piens» vai tml.), bet orveliskais «9K1 NAMS». Kāpēc tā? Visticamāk atbilde meklējama šīs kultūras telpas saturiskajā uzstādījumā, proti, pēdējos mēnešos tā kļuvusi par vienu no iecienītākajām elektroniskās mūzikas skatuvēm galvaspilsētā.

«9K1 NAMĀ» notiek arī rokkoncerti, dažādi citi kultūras pasākumi, taču tieši dažādu žanru elektroniskā mūzika ir tā, kas Rīgas centrā ir tikusi pie jauna štābiņa (skat. foto). Vakardienas (4. februāra) Eseksā dzimušā britu elektroniķa (šobrīd gan viņš uzturas Berlīnē) «Gold Panda» (Derwin Schlecker) uzstāšanās ir tam spilgts apliecinājums. Sākotnēji Rīgas kinostudijā iecerētais koncerts, «9K1 NAMā» pulcēja ap divsimt (aptuveni) elektroniskās mūzikas cienītāju.

Par «Gold Panda» plašāka auditorija uzzināja 2010. gadā, kad BBC jauno talantu sarakstā (Sound Of 2010 Top 10), kurā spicākie Lielbritānijas mūzikas kritiķi prognozē konkrētā gada uzlecošās zvaigznes, iekļūst arī Pandas vārds. Īpašu ievērību gūst singls «Quitters Raga» ar īpatnēju elektronisko bītu, indiešu sītaras samplu un sagraizītu, dažādi modificētu indiešu tradicionālo dziedājumu.

Pirms pievērsies elektroniskai mūzikai «uz pilnu slodzi», Dervins esot strādājis seksšopā, savā nodabā remiksējis Maikla Džeksona dziesmas

un fanojis par hiphopu.

Par «Gold Panda» 2010. gada albumu «Lucky Shiner» var detalizētāk izlasīt šajā TVNET CD apskatā:

Rīgā Dervins viesojās galvenokārt ar salīdzinoši ritmiskā un dejiskā albuma «Half of Where You Live» (2013) muzikālo materiālu, kas dzīvajā izpildīts ar «Akai MPC2000XL» sampleri. Šajā mazajā kastītē ierakstītas dažādas citu mākslinieku radītas skaņas, kas kopumā uzbur siltu, ausij tīkamu skanējumu. Arī pats Dervins ne mirkli nestāvēja pie pogām rokas klēpī salicis. Lieliski izskanēja japāniskais «Junk City II», kuram iedvesmu Dervins smēlies no japāņu kinorežisora Takaši Mikes filmām. Aizraušanās ar japāņu kultūru skaidrojama ar to, ka Dervins divus gadus studējis Japānā tās vēsturi un kultūru.

Biežāk šādus koncertus!

Rīgā mākslinieks viesojās Ziemeļeiropas mini turnejas ietvaros. Pēc Rīgas sekos uzstāšanās Tallinā un tad tālāk Skandināvijā.

Komentāri (9)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu