Koncerta apskats: «Rudais Jēzus» - Eds Šīrans Rīgā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edgars Kalmēns/TVNET

Aizvakar Viļņa, vakar Rīga, šodien Tallina - tāds ir 24 gadus vecā britu dziesmu autora Eda Šīrana (tieši šodien, starp citu, ir viņa 24. dzimšanas diena) turnejas maršruts. Vēl pirms nedēļas šis no skata pavisam vienkāršais, rudmatainais jauneklis uzstājās «Grammy» balvas ceremonijā, pusdienoja ar Bejonsē un Jay-Z (šo faktu viņš atklāja intervijā TVNET, kuru lasiet mazliet vēlāk) un kārtējo nedēļu saglabājis vietu pārdotāko albumu topā ar otro studijas darbu «x». Grūti iedomāties vēl karstāku, vēl aktuālāku mūzikas zvaigzni, un vakar viņu klātienē varējām redzēt arī mēs.

Rīgā Eds ar savu komandu - sešpadsmit cilvēku tehnisko svītu bija ieradies jau pirmdienas rītā. Mūziķim bija līdzi gan personiskais pavārs, gan visas citas ikdienai nepieciešamās lietas, lai nakts pārbraucienos no vienas pilsētas uz citu varētu komfortabli nakšņot turnejas busā. Pavāra loma šajā shēmā ir īpaši būtiska, jo Eds vienmēr ir uzsvēris, ka veids, kā viņš iepazīst citas valstis, ir caur vietējo virtuvi. Bet par to mazliet detalizētāk intervijā ar Edu...

Kā pastāstīja koncerta rīkotāju «L Tips Agency» pārstāve Maija Tomkalne, Eds pats nav piedalījies koncerta skaņu provē, to viņa vietā paveicis tehniskais darbinieks, kurš uz brīdi ar savu mazliet šķībo dziedāšanu (mikrofona pārbaudes nolūkos) nobiedējis dažu labu «Arēnas» darbinieku: «Vai tiešām šis ir tas slavenais Šīrans?» Šīrans savukārt skaņu proves laikā baudījis vientulību, treniņbiksēs un sarkanajās sporta čībās laiku pa laikam iznācis Arēnas iekšpagalmā un garlaikoti paspārdījis sniegu...

Tā kā Šīrans uzstājas viens, bez pavadošās grupas, nekāda īpaša mēģināšana pirms koncerta tiešām nav nepieciešama - balsi un pirkstus var ievingrināt grimētavā, galvenais - noskaņoties emocionāli.

Atšķirībā no Tallinas, kur Eda koncerts izpārdots jau pirms pusotras nedēļas, Rīgā vēl dažas brīvas vietas trešajā stāvā pirms koncerta bija pieejamas. Par ko tas liecina - nezinu, taču, iespējams, latvieši tomēr ir mazliet kūtrāki jaunu mūzikas zvaigžņu apgūšanā. Esam pārbaudītu vērtību piekritēji.

Pēc iesildošā mākslinieka Raiena Kīna ilgs brīdis nepaiet, un noteiktajā laikā plkst. 20:30, meiteņu spiedzienu sagaidīts, uz skatuves iznāk pats «Rudais Jēzus» (tā viņu iesaukuši fani). Skatuve iekārtota askētiski, vienīgais būtiskais šova elements ir četrpadsmit dažāda izmēra augstas izšķirtspējas LED ekrāni, uz kuriem tiek demonstrētas videoinstalācijas - gan reālajā laikā nofilmētie koncerta kadri, gan iepriekš sagatavoti video.

Šīrans galvenokārt izpilda dziesmas ar akustisko ģitāru, kurai pieslēgta vesela efektpedāļu virtene,

kas ļauj lūpot (loop) jeb cilpot paša ierakstīto. Tādējādi Šīrans dziesmām veido pats savu pavadījumu, ritmu radīdams uz dobji skanošā ģitāras koka korpusa.

Jau pie otrās dziesmas «Lego House» Edam dzied līdzi visa Arēna, kulminējot, protams, ar divām smeldzīgām balādēm - «The A Team» no pirmās plates «+» (skat. recenziju) un «Thinking Out Loud».

Tieši šīs romantiskās mīlas dziesmas rada asociācijas ar šāda veida puņķbalādes «žanra celmlauzi» Džeimsu Blantu, taču, brīžos, kad Šīrans sāk repot un cilpot hiphopa bītus (izskanēja arī «No Diggity» kaverversija), ir skaidrs, ka šis rudais puika latiņu ir pacēlis daudz augstāk. Turklāt arī dziesmas ir spēcīgas un prātā paliekošas, ne velti Šīrans ir pieprasīts arī kā komponists (viņš sacerējis dziesmas «One Direction», Teilorei Sviftai u.c.).

Patīkams pārsteigums bija divas Stīvija Vondera dziesmu kaverversijas - klasiskā septiņdesmito gadu «Superstition» un agrīnā Vondera «I Was Made To Love Her».

Koncerta pamatdaļas beigās «Give Me Love» izskaņā Šīrans daudzgalvainā kopkorī iesaistīja teju visus klātesošos, liekot mums dziedāt divbalsīgi (to mēs kā koru nācija paveicām godam), un pēc atkārtotas iznākšanas «norāva jumtu» ar «You need Me, I don't need You», «Fancy» (Igijas Azelias un Čārlijas XCX kaverversija) un populāro singlu «Sing».

Lai arī koncerts ilga nepilnu pusotru stundu, Eds viens pats ar saviem ģitāras efektiem spēja noturēt uzmanību līdz pat pēdējam akordam. Labprāt redzētu vēl kādu Šīrana koncertu Rīgā, tikai ar pilnu pavadošu grupu.

Pēc uzstāšanās LETA ziņoja, ka koncerta laikā vairākas meitenes esot teju zaudējušas samaņu un pēc palīdzības vērsās pie tuvumā dežurējošajiem mediķiem. Kā LETA novēroja, viena pusaudze pēc iesildītāju uzstāšanās saļima. Viņu noķēra apsardzes darbinieki, kuri meiteni aizveda pie «Arēnā Rīga» dežurējošajiem mediķiem. Vēl dažas jaunietes pašas devās pie mediķiem. Arī mediķi pēc koncerta aģentūrai apstiprināja, ka vairāki apmeklētāji pie viņiem vērsušies ar sūdzībām par sliktu pašsajūtu. Tomēr precīzu cilvēku skaitu, kuriem pasākuma laikā sniegta palīdzība, mediķi solījās apkopot līdz šodienai.

Lūk, paša Eda «Instagram» bilde no Rīgas koncerta:

Riga !

A photo posted by @teddysphotos on

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu