Eiropa savieno 15 elektroenerģijas tirgus (50)

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Elektroenerģijas tirgi 15 Eiropas valstīs no otrdienas tiek savienoti, piedzīvojot lielāko transformāciju kopš tirgus liberalizācijas 20.gadsimta 90.gados. Tīklu operatori un enerģijas biržas pirmo reizi otrdien piedalās vienotā izsolē, lai noteiktu nākamās dienas elektroenerģijas cenas valstīs, kas nodrošina 75% no Eiropas elektroenerģijas piegādēm.

Eiropas Savienības (ES) Energoregulatoru sadarbības aģentūra (ACER) norāda, ka tas paredzēts, lai samazinātu cenu atšķirības starp valstīm, nodrošinot labāku pārrobežu plūsmas kontroli.

Šis process, kas pazīstams kā tirgus sasaistīšana, ir lielākais solis tuvāk mērķim līdz šā gada beigām ES dalībvalstīs apvienot elektroenerģijas tirgus. Savienojot piedāvājumu un pieprasījumu ar tirdzniecības palīdzību, patērētāji varētu ietaupīt līdz pat četriem miljardiem eiro gadā, ļaujot elektroenerģijai plūst krietni efektīvāk uz tirgiem, kur tas ir vairāk nepieciešams, vēsta Eiropas Komisija (EK).

Tirgus sasaistīšanas procesā iesaistīties Austrija, Beļģija, Dānija, Igaunija, Francija, Somija, Vācija, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Norvēģija, Nīderlande, Polija, Zviedrija un Lielbritānija, izņemot Ziemeļīriju, liecina Baltijas-Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržas «Nord Pool Spot» mājaslapā pieejamā informācija.

Komentāri (50)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu