Somi: Minskas vienošanās teksts pierāda Krievijas līdzdalību Ukrainas konfliktā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Minskā 12.februārī parakstītās vienošanās pa pamieru Ukrainā ietver pierādījumus, ka Krievijai ir tieši iesaistīta karadarbībā Ukrainas austrumos, paziņojuši Somijas Ārpolitikas institūta politologi, kas izpētījuši dokumentu tekstu. Pētnieki pamanījuši, ka tekstā par bruņojuma atvilkšanu cita starpā minēta arī raķešu sistēma «Tornado-S», kura pieejama tikai un vienīgi Krievijas armijai.

Viņi pamanījuši, ka punktā, kurā aprakstīta smago ieroču atvilkšana no frontes līnijas, sīki uzskaitīti visa veida ieroči. Starp tiem arī minēta raķešu sistēma «Tornado-S».

Kā norāda institūta pārstāvji, šāda veida raķešu sistēmas nav nevienai citai valstij, izņemot Krieviju. «Tornado-S» Krievijas bruņojumā nonāca 2012.gadā un tas nav ticis pārdots uz ārzemēm.

«Ja konfliktā tiek pielietots «Tornado-S», tad tas varēja nākt tikai no Krievijas,»

Somijas raidorganizācijai YLE norādīja politologi.

Pēc viņu domām, šī raķešu sistēma varēja tekstā parādīties nejauši, taču to apstiprināja gan Krievija, gan Donbasa kaujinieki.

Ukrainas, Francijas, Vācijas un Krievijas līderi sarunās Minskā ceturtdien vienojās par karaspēka un smagās tehnikas atvilkšanu, kā arī par uguns pārtraukšanu Ukrainas austrumos, sākot no 14.februāra pusnakts.

Ukrainas prezidents Petro Porošenko pavēstīja, ka vienošanos parakstījusi tā dēvētā kontaktgrupa, kurā ir Maskavas, Kijevas un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas pārstāvji.

Dokumentu parakstījuši arī kontaktgrupas sēdē pieaicinātie teroristu bandu vadoņi.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu