8 veselībai vērtīgākie dzērieni (33)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr.com/ comedy_nose

Mūsu organismam nekas nav labāks par tīru ūdeni, kas vislabāk veldzē slāpes un nodrošina organisma funkcijas. Taču ir arī citi dzērieni, kas organismam sniedz daudz vērtīgu vielu.

Zaļā tēja

Samazina risku saslimt ar osteoporozi, vēzi, sirds un asinsvadu slimībām. Zaļajā tējā ir daudz flavonoīdu, antioksidantu, kas sargā šūnas no kaitīgiem ārējiem faktoriem. Tēja satur fluoru, kas nostiprina kaulus un labvēlīgi ietekmē zobus.

Mētru tēja

Palīdz tikt galā ar kuņģa problēmām, atvieglo kolikas, veicina gremošanu, palīdzot barībai ātrāk tikt cauri zarnu traktam. Mētra noņem muskuļu sāpes un muskuļu sasprindzinājumu.

Netrekns piens

Piens satur vērtīgos ogļhidrātus, olbaltumus un nedaudz tauku, tāpēc šo produktu organisms uzsūc lēnām, ilgi saglabājas sāta sajūta. Pateicoties sarežģītajiem ogļhidrātiem, asinīs saglabājas stabils cukura līmenis. Pienā kalcijs ir kopā ar D vitamīnu, tāpēc labi uzsūcas, turklāt kalcijs palīdz šūnām dedzināt taukus, piens veicina normālu svara samazināšanos.

Sojas piens

Samazina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām. Sojas pienā esošās olbaltumvielas samazina sliktā holesterīna līmeni. Taču pilnībā ar sojas pienu aizstāt govs pienu nebūtu vēlams, jo tad organismam pietrūks kalcija, A un D vitamīna. Ja dzimtā ir nosliece slimot ar krūts vēzi, tad ar sojas piena lietošanu labāk neaizrauties, jo tas satur fitoestrogēnus, kas kuri saistīti ar krūts vēža risku.

Karsta šokolāde vai kakao

Uzlabo noskaņojumu un pasargā no sirds un asinsvadu slimībām. Kakao satur vielas, kas pasargā šūnas no brīvo radikāļu ietekmes. Karstas šokolādes lietošana paaugstina hormona serotonīna rašanos, kura trūkums parasti rada nelāgu noskaņojumu.

Tomātu sula bez sāls

Pasargā no dažādiem vēža veidiem. Tomātos ir likopēns, kas mazina risku saslimt ar mutes dobuma, plaušu, kuņģa, aknu, piena dziedzeru, dzemdes kakla, taisnās zarnas vēzi. Turklāt likopēns pasargā sirdi no brīvo radikāļu ietekmes, samazinot sirds un asinsvadu slimību iespējamību.

Dzērveņu sula

Novērš smaganu slimības, palīdz tikt galā ar urīnceļu infekcijām. Taču jāizvēlas vai nu 100% tīra sula bez cukura, vai arī dienā jādzer ne vairāk kā glāze saldinātas sulas.

Apelsīnu sula

Apelsīnos ir C vitamīns, kas paaugstina imunitāti, pasargā no daudzām slimībām, tostarp kataraktas un vēža. Apelsīnu sula ir lielisks folijskābes avots, kas īpaši svarīgi grūtniecēm, jo folijskābe nepieciešama augļa normālai attīstībai.

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu