Nobela Miera prēmijai izvirzīts Snoudens, Eštone, Serbijas un Kosovas premjeri (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas «zaļo» un sociālistu līderi piektdien Nobela Miera prēmijai izvirzījuši ASV specdienestu noslēpumu izpaudēju Edvardu Snoudenu, Eiropas Savienības (ES) augstāko diplomāti Ketrinu Eštoni, kā arī Kosovas un Serbijas premjerministrus Hašimu Tači un Ivicu Dačiču.

Eiropas Parlamenta «zaļo» frakcija oficiāli izvirzījusi Snoudenu prestižajam apbalvojumam, godinot «viņa ieguldījumu mūsu universālo tiesību aizsardzībā, arī tiesību uz privātās dzīves neaizskaramību un izteiksmes brīvības aizsardzībā».

Eštoni, Dačiču un Tači personīgi izvirzījis ietekmīgās sociālistu un demokrātu frakcijas priekšsēdētājs Hanness Svoboda.

Pateicoties Eštones vidutājas pūliņiem, pērn Kosovas un Serbijas premjeru starpā sarunās aiz slēgtām durvīm tika panākta vēsturiskā vienošanās par spriedzes mazināšanu Balkānos.

Abi premjeri bijuši iesaistīti jukās, kas izraisījās pēc Dienvidslāvijas sabrukuma. Dačičs bija Serbijas nelaiķa līdera Slobodana Miloševiča preses sekretārs, bet Tači - Kosovas albāņu nemiernieks. Viņa vārds figurē krimināllietās, arī par cilvēku iekšējo orgānu kontrabandu kara laikā.

Svoboda sacīja, ka viņiem Nobela prēmija būtu piešķirama «ne tikai kā balva par progresu, kas jau šobrīd ir sasniegts, bet arī kā motivācija, iespējams, kā pēdējais grūdiens, kas ir vajadzīgs pastāvīga miera sasniegšanai».

Nobela Miera balvas kandidāti ir jāpiesaka līdz 1.februārim - vairāk nekā astoņus mēnešus pirms laureāta vārda paziņošanas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu