Kanādas izlūkdienests vācis «WiFi» lietotāju datus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kanādas izlūkdienests ir vācis datus par šīs valsts pilsoņiem, kas izmantojuši bezvadu interneta «WiFi» pakalpojumus lidostās, ceturtdien ziņoja raidsabiedrība «Canadian Broadcasting Corporation» (CBC), atsaucoties uz bijušā ASV izlūkdienestu līgumdarbinieka Edvarda Snoudena noplūdinātiem dokumentiem.

Šie dokumenti liecina, ka izlūkdienests «Communications Security Establishment Canada» (CSEC) spēja vairākas dienas izsekot to kanādiešu pārvietošanos, kuri lidostā pieslēdzās bezvadu internetam ar mobilajiem telefoniem, planšetdatoriem vai klēpjdatoriem.

CSEC pēc «WiFi» lietotāja fiksēšanas lidostā pēc tam nedēļu vai vairāk izsekoja viņa pārvietošanos, reģistrējot viņa turpmākos «WiFi» lietošanas gadījumus restorānos, viesnīcās un citās sabiedriskās vietās Kanādā, reizēm pat ASV lidostās.

Kanādas likumi paredz, ka šim izlūkdienestam ir tiesības veikt ārēju izlūkošanu, bet datu vākšanai par Kanādas pilsoņiem vai ārzemniekiem Kanādā ir vajadzīga tiesas atļauja.

Šis izlūkdienests pēdējos mēnešos tomēr darbojies Kanādā. Domājams, ka tas arī palīdzējis ASV Nacionālajai drošības aģentūrai (NSA) vākt datus 2010.gadā G20 samita laikā Toronto.

Ziņas par šādu darbību ir pretrunā CSEC vadītāja Džona Forstera neseniem izteikumiem, ka «kanādiešu privātuma aizsardzība ir mūsu vissvarīgākais princips».

Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers ir iecēlis neatkarīgu izmeklētāju, lai noskaidrotu, vai CSEC ir ievērojis likumus.

CBC ziņoja, ka šis izlūkdienests izmēģinājis jaunu spēcīgu programmatūru, kas izstrādāta sadarbībā ar NSA. Šī tehnoloģija esot ieviesta 2012.gadā un tagad esot pilnīgi operatīva.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu