Kaspars Dumpis: Treniņos notiek tāda kā maskēšanās

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Šīs nedēļas nogalē Sigulda dzīvos kamaniņu sporta noskaņās. Risināsies 45. pasaules čempionāts, ko Latvija neatkarīgās pastāvēšanas laikā rīkos otro reizi. Lai arī mūsu kamaniņniekus skārušas veselības problēmas, Latvijas komanda darīs visu iespējamo. Izlases galvenais treneris Kaspars Dumpis treniņos seko līdzi konkurentiem, cer uz labvēlīgiem laika apstākļiem.

«Šīs mums būs svarīgākās sacensības šogad,» sacīja Dumpis. «Būtisku jauninājumu tehnikas ziņā mums nav. Bija, protams, variants B, ja būtu -10 grādi, taču tas līdz galam netika izstrādāts. Fiziskās sagatavotības ziņā vairāk trenējāmies tieši Siguldā un tieši šīm sacensībām.»

Potenciālais vīriešu sastāva līderis Inārs Kivlenieks neilgi pirms sacensībām saslima, bet viņš būs gatavs startēt. «Visi treneri zina, ja fiziskā sagatavotība sasniegusi pašu pīķi, tad jebkurš vīruss var būt liktenīgs, lai neizietu uz starta. Protams, slimība varētu atstāt kaut kādas sekas.»

Nedēļas nogalē lieli temperatūras mīnusi nav gaidāmi un tas Latvijas komandai ir labi.

«Lieli mīnusi mums nav piemēroti.

Vēl, ja trasi nolej ar karstu ūdeni, kā ir praktizēts pēdējos gados. Tādos apstākļos kamanas mums principā apstājas. Ja citiem konkurentiem aiziet ātrāk, mums tās par pusotru desmitdaļu apstājas,» skaidro Latvijas komandas galvenais treneris.

Trases sagatavošana ir rīkotāju ziņā, tāpēc latviešiem ir priekšrocības, lai izvēlētos sev labvēlīgāko trases seguma stāvokli. Mūsu sportistu kamanu slīdamību negatīvi ietekmē sarma un sniegs.

«Trases rekonstrukcija no sportiskā viedokļa mums ir pluss, jo ledus ilgāk saglabājas labs. Pirmajā braucienā uzrādītie braucieni no otrā īpaši neatšķirsies, varbūt par vienu desmitdaļu. Kādreiz tas bija gandrīz par pussekundi. Nezinu, kā būs no skatītāju viedokļa,» pastāstīja Dumpis.

Treneris rūpīgi seko līdzi sportistu rezultātiem treniņbraucienos. Divnieku ekipāžām labākajām sešām ir ļoti blīvi rezultāti. Tiesa, komandas neatklāj visas kārtis. «Ir arī savas nianses. Konkurenti uz kamanām līmē speciālas bremzējošas lietas, lai visu neatklātu. Viņi paši zina, cik tas [laiks] ir daudz.

Notiek tāda kā maskēšanās. Tikai pēdējā treniņbraucienā var pateikt aptuveno ainu.»

Savainota ir sieviešu komandas līdere Elīza Tīruma. Viņai pārrautas ceļgala saites, taču, neskatoties uz to, sportiste ir apņēmības pilna piedalīties. Tam zaļo gaismu devuši arī ārsti.

Sestdien jau pl. 10.10 pirmajam braucienam tiks dots starts ekipāžām. Otrais brauciens divniekiem sāksies pl. 11.30. Vēlāk (pl. 12.30) sacensības sāks sievietes, otrais brauciens pl. 14.15. Svētdien risināsies vīriešu braucieni un komandu stafete.

45. pasaules čempionātā piedalīsies visi pasaules labākie kamaniņu braucēji no 19 valstīm, kopumā sacensībām pieteikti 123 sportisti, no kuriem 40 dalībnieces sieviešu konkurencē, 37 vīriešu un 23 divnieku ekipāžas.

Ieeja pasaules čempionātā būs bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu