Labie darbi: Zālītes speciālā internātpamatskola aicina piedalīties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Bauskas Dzīve

Iecavas novada Zālītes speciālās internātpamatskolas pedagogi interneta vietnē labiedarbi.lv iesnieguši projektu «Montesori materiāli bērniem invalīdiem Zālītes skolā». Logopēde Liene Eriņa un speciālā pedagoģe Aiga Štāle apguvušas Montesori pedagoģijas principus. Abas sapratušas, ka tas ir veids, kā visefektīvāk palīdzēt bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem.

Tomēr sastapušās ar problēmu – apmācībai nepieciešamās ierīces un materiāli nav lēti, bet izglītības iestādei vajadzīgā finansējuma – gandrīz 4000 eiro – nav.

Speciālistes tomēr nav nolaidušas rokas un pašas meklējušas iespējas, kā iegādāties nepieciešamo. «Vajadzīgi īpaši priekšmeti, materiāli, ar kuru palīdzību bērni vingrina rokas un apgūst sadzīves prasmes. Kaut ko varam jau tagad pielāgot un strādāt, bet lielāko daļu nepieciešamā pašiem neuztaisīt,» stāsta A. Štāle. Ja iedzīvotāju atsaucība būs pietiekama, tad mācību materiālus izdosies iegādāties ar labiedarbi.lv finansiālo atbalstu.

Speciālie materiāli ir domāti no ļoti vienkāršiem līdz diezgan sarežģītiem uzdevumiem, ar kuriem viegli nebūtu tikt galā arī citu iestāžu sākumskolas skolēniem. Tie domāti bērniem pirmsskolas vecumā, bet Zālītes speciālajā internātpamatskolā palīdzēs arī vecākiem bērniem ar garīgās attīstības traucējumiem. «Šādas nodarbības ir ļoti svarīgas logopēdijas jomā. Tās iekļauj rakstīšanas pamatus, viss notiek no kreisās uz labo pusi, pieradinot pie tā bērnus,» stāsta L. Eriņa.

Montesori pedagoģija ļauj audzēkņiem efektīvāk īstenot savas iespējas, teic L. Štāle. Viņa uzsver, ka šie vingrinājumi bērniem ir saistoši un mazāk nogurdinoši, turklāt katrs apvieno vairākus mērķus – ar vienu prasmju apguvi panākot progresu arī citās jomās.

«Smscredit.lv» finansētās interneta vietnes īpatnība ir tāda, ka ik mēnesi balsošanai izvirza vairāk nekā desmit projektus, bet finansējumu saņem tikai tie, par kuriem nobalsojuši visvairāk atbalstītāju. Tāpēc Zālītes skolas pedagogi aicina atbalstīt projektu ar savām balsīm. Par projektu var nobalsot mājas lapā:

Balsot par projektu

Mainot attieksmi un mācību metodes, bērnus ar invaliditāti ir iespējams veiksmīgāk iesaistīt sabiedrībā. Ārzemēs bieži vien jaunieši un pieaugušie ar invaliditāti un garīgo atpalicību ir konkurētspējīgi. Kā piemēru var minēt somu rokgrupu «Pertti Kurikan Nimipäivät», kas 7. februārī startēja Somijas «Eirovīzijas» konkursa atlases pusfinālā. Visiem četriem rokgrupas dalībniekiem ir Dauna sindroms, kas viņiem neliedz koncertēt roka festivālos, uzstāties pasākumos un šoreiz piedalīties arī starptautiskā konkursā.

«Es ceru, ka iegūtie mācību līdzekļi palīdzēs bērnus sagatavot patstāvībai nākotnē un sniegs iespēju veiksmīgi iekļauties pieaugušo dzīvē,» teic A. Štāle.

Daļu nepieciešamo materiālu pedagogi izgatavojuši pašu spēkiem. Pārējo nepieciešams nopirkt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu