Neauglība – aktuāli arī Latvijā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad 1978.gada 25.jūlijā Lielbritānijā piedzima meitenīte Luīze Brauna (Louise Joy Brown), kuras vecākiem tika veikta medicīniskā apaugļošana, tas raisīja lavīnai līdzīgu ķēdes reakciju daudzās jomās: zinātnē un medicīnā, medijos un sabiedrībā. Mūsdienās par labu šim medicīnas atklājumam ik gadu piekrīt tūkstošiem ģimeņu visā pasaulē, lai īstenotu sapni par savu sen gaidīto bērniņu.

Medicīnā diagnoze «neauglība» tiek noteikta tad, ja pārim gada laika pie regulārās dzimumdzīves neizsargājoties neizdodas ieņemt bērniņu. Iemesli, kāpēc rodas reproduktīvās veselības problēmas, ir ļoti dažādi – ģenētika, iegūtās slimības, dzīvesveids, vēlme dibināt ģimeni pēc 30 vai 40 gadu vecuma utt.

Neauglība nav raksturīga tikai vienam dzimumam, piemēram, sievietēm, kā to nereti maldīgi pieņem. Visus neauglības gadījumus procentuāli var iedalīt gandrīz vienādās trijās daļās – saistītus ar vīrieša, ar sievietes un ar abu partneru reproduktīvajām spējām.

Tomēr pirmās pēc palīdzības un uz pārbaudēm pie ginekologa nāk tieši sievietes. Viņas ir arī tās, kas aicina pārbaudīties savu partneri. Savukārt ārsti uzsver – risinot ģimenes problēmu, arī cēlonis jāmeklē ģimenei kopā. Bērniņa tapšanā ir iesaistīti abi nākamie vecāki, līdz ar to abiem ir jābūt drošiem un zinošiem par savu veselību.

Neauglības ārstēšanas veidi, ko piedāvā mūsdienu medicīna, ir ļoti dažādi: ārstēšanās ar medikamentiem vai procedūrām, citreiz pārim vienkārši nepieciešama psihologa vai arī uztura speciālista palīdzība, bet ir pāri, kam var palīdzēt tikai ar medicīniskās apaugļošanas metodēm, kas arī ir ļoti dažādas. Savukārt ārstēšanās rezultāti, proti tās sen gaidītās divas strīpiņas uz grūtniecības testa, lielā mērā atkarīgas no sievietes – nākamās mammas – vecuma un veselības stāvokļa, jo tieši viņas klēpis nākamajos deviņos mēnešus būs mājvieta viņas mazulim.

Neauglība var būt liels attiecību pārbaudījums ikvienam pārim. Nespējot piepildīt vēlamo, ģimenē veidojas emocionāla spriedze, kas var pārtapt aizvainojumos, neizrunātajās domās un pārdzīvojumos.

Būtiska nozīme ir arī apkārtējās sabiedrības, tai skaitā radinieku un draugu attieksmei. Piemēram, vai satiekoties netiek jautāts mūžīgais «Kad plānojat ģimenes papildinājumu?»

Tādos gadījumos vairāk nekā jebkad ir svarīga partneru savstarpējā sapratne, kā arī abpusēja vēlme meklēt risinājumus un konsultēties pie ārstiem.

Latvijā statistisku datu par ģimenēm, kurām ir grūtības ar bērniņa ieņemšanu, nav, bet pēc pasaules datiem – attīstītajās valstīs neauglība skar 10 līdz 15% pāru. Savukārt kaimiņvalstī Igaunijā ik gadu dzimst 3 līdz 4% bērnu, kuru vecākiem veikta medicīniskā apaugļošana.

Par to, ka neauglība aktuāla arī mūsu valstī liecina gan pacientu skaita pieaugums ģimenes plānošanas klīnikās, gan nedilstoša rinda uz valsts apmaksātajām medicīniskās apaugļošanas procedūrām, ko Latvijā finansē kopš 2012.gada. Valsts noteiktais maksimālais sievietes vecums (proti, 37 gadi), lai pieteiktos finansējumam, vēl joprojām raisa spraigas diskusijas sabiedrībā, un tomēr trijos gados atbalsts ir sniegts vairāk nekā 1000 ģimenēm, 2012.gadā apmaksājot 49 medicīniskās apaugļošanas procedūras, 2013.gadā – 390 procedūras, savukārt 2014.gadā – 660 procedūras.

Savukārt 2013.gadā, lai veicinātu Latvijas demogrāfiju un aktualizētu neauglības problemātiku Latvijas sabiedrībā, ar iniciatīvu ziedojumu vākšanai, lai apmaksātu medicīniskās apaugļošanas kursu Latvijas ģimenēm, klajā nāca biedrība «Labu darot». Pateicoties Latvijas iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstam, finansiālais atbalsts būs sniegts jau 17 Latvijas ģimenēm. Neauglības ārstēšanas kampaņu atbalsta: mazumtirgotājs ELVI, klīnika EGV, mājsaimniecības lielveikals «DOMO», ātrās ēdināšanas restorānu ķēde «Hesburger», veikals-noliktava ALKOUTLET DZĒRIENI&VĪNI, AS VIRŠI-A degvielas uzpildes stacijas un lietotu preču mazumtirgotājs «KRISTĪNE-RR».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu