Zviedrijā pirmo PEGIDA mītiņu pārspēj skaitliski lielāka pretdemonstrācija

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zviedrijas dienvidu pilsētā Malmē pirmdien notika pirmais Vācijas kustības PEGIDA (Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju) mītiņš Zviedrijā, tomēr to skaitliski pārspēja apmēram 100 reizes lielāka pretdemonstrācija, liecina vietējās policijas aplēses par šo pasākumu dalībnieku skaitu.

Televīzija parādīja nelielu PEGIDA demonstrantu grupu norobežotā Malmes centrālā laukuma rajonā, kuru bija aplenkuši protestētāji pret rasismu.

«Tur ir vismaz trīs tūkstoši cilvēku, lielākoties pretdemonstranti,» paziņoja Malmes policijas preses sekretārs Lāšs Ferstells, kurš piebilda, ka PEGIDA demonstrantu bija apmēram 30.

PEGIDA Zviedrijas atzara līderis Henriks Rennkvists Zviedrijas valsts raidsabiedrībai SVT apgalvoja, ka «atbalsts ir daudz lielāks» un ka šīs kustības demonstrācijā Malmē piedalījušies 150 cilvēku.

Malmē, kas ir Zviedrijas trešā lielākā pilsēta, strauji pieaug musulmaņu skaits.

Pretdemonstrācijas dalībnieki, skandējot «nekādu rasistu mūsu ielās», neļāva PEGIDA mītiņa dalībniekiem uzstāties ar runām. Policija bija spiesta iejaukties, lai nodzēstu dūmu bumbas un petardes, kas tika mestas uz PEGIDA mītiņa dalībniekiem.

Malmes policija neļāva PEGIDA rīkot gājienu un atļāva tai rīkot tikai «stacionāru demonstrāciju», jo «gājienam būtu pārāk liela ietekme uz šo rajonu», paskaidroja Ferstells.

PEGIDA oktobrī sāka rīkot mītiņus Vācijas austrumu pilsētā Drēzdenē. Sākumā tajos piedalījās daži simti cilvēku, bet 12.janvārī PEGIDA gājienā Drēzdenē piedalījās rekordskaits dalībnieku - 25 tūkstoši - pēc iepriekšējā nedēļā notikušajiem islāmistu teroraktiem Parīzē, kuros tika nogalināti 17 cilvēki.

Tomēr tajā pašā dienā Vācijā demonstrācijās pret PEGIDA izgāja 100 tūkstoši cilvēku.

PEGIDA vadītājs Lucs Bahmans 21.janvārī atkāpās no amata pēc tam, kad mediji pievērsa uzmanību viņa nicinošajiem izteikumiem par bēgļiem un fotogrāfijai, kur viņš pozējis ar Ādolfa Hitlera ūsiņām un frizūru. Pēc Bahmana un arī dažu citu PEGIDA līderu demisijas tās piekritēju skaits demonstrācijās saruka.

Nelieli PEGIDA atzari ir izveidojušies arī citās Vācijas pilsētās, no kuriem daži pat ir radikālāki nekā Drēzdenē, un citās Eiropas valstīs, tostarp Austrijā, Čehijā, Dānijā, Norvēģijā, Spānijā, Šveicē un Zviedrijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu