Ja prot blēdīties, tad blēdīties ir labi (33)

Mārtiņš Otto
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

Jau 31. janvārī uz Latvijas kino ekrāniem iznāks režisora Deivida O. Rasela (David O. Russell) kinolente «Amerikāņu afēra» («American Hustle»). Šī filma ir skatītāju un kritiķu augsti novērtēts kinodarbs, par ko liecina arī fakts, ka filma nominēta septiņām «Zelta globusa» balvām un desmit Oskara nominācijām. Galvenajās lomās aktieri Kristians Beils, Bredlijs Kūpers, Eimija Adamsa, Džeremijs Reners un Dženifera Lorensa.

Šmaukties ir labi, ja tu labi māki šmaukties. «Amerikāņu afēra» ir lieliska komēdija, kuru daudzi noturēs par lielisku drāmu.

Apraksts. Ir 1978. gads. Uzņēmējs un veikls blēdis Ērvings Rozenfelds kādā ballītē iepazīstas ar striptīza dejotāju Sidniju Proseri. Drīz vien abi kļūst par mīlniekiem un Sidnija iesaistās Ērvinga afērās, uzdodoties par britu aristokrāti. Izmanīgais FIB aģents Ričijs pieķer abus afēristus un piespiež sadarboties, lai atmaskotu citu krāpnieku shēmas. Apstākļus vēl vairāk sarežģī Ērvinga neizdevusies laulība ar neirotisko Rozalīnu.

Pārdomas. Krimināldrāmas «Amerikāņu afēra» pamatā ir reāli notikumi - viens no skaļākajiem krāpšanas skandāliem ASV septiņdesmito gadu beigās, kad vērienīgas FIB operācijas rezultātā tika atmaskotas plaša mēroga politiskās un biznesa krāpniecības shēmas. Protams, šajā filmā no tā visa ir tik, cik melns aiz naga, viss ir izpušķots un pārspīlēts, bet, pie velna, kāpēc gan ne? Frizūru vesternam būt.

Filmas kino rullītis ir pietiekami atturīgs, tāpēc arī filmas sižetu šoreiz neatstāstīšu. Pilnīgi pietiek ar to, kas rakstīts filmas īsajā anotācijā; filma ir jāredz visiem. Šī noteikti ir viena no 2013. gada labākajām filmām, diemžēl Latvijā tā nonāks tikai nākamnedēļ.

Foto: publicitātes

Deivids O. Rasels sevi jau iepriekš pierādījis ar daudzām skaistām filmām, jo īpaši vēlos izcelt «The Fighter» un «Silver Linings Playbook», kuras, ja nu kāds vēl nav redzējis, noteikti jāsameklē. Šis režisors savās filmās māk radīt pasauli, kura ir noslīpēta līdz perfekcijai, un pilnīgi ievelk skatītāju tajā iekšā.

Tērpi, noskaņa, aktieri, mūzika, viss ir savās vietās un pilda savu funkciju.

Arī lielu aktieru sastāvs vienā filmā nereti režisoram uzliek milzu atbildību, jo katrs no viņiem ir autoritāte un vēlas sevi pierādīt aizvien labāk, bet šķiet, ka ar šo uzdevumu viņš ir ticis galā lieliski. Visi aktieri spēlē vienreizēji, katrs zina savu vietu un cits citu neatstāj ēnā.

Savā ziņā Deivida O. Rasela perfekcionisms pat drusku kaitina, jo loģiski, ka neesmu pabijis 78. gadā, bet man ir sajūta, ka tajā laikā visi tik perfektās drēbēs, frizūrās, apavos nestaigāja un tik tīros autiņos nebraukāja. Šī pārspīlētā sterilitāte mēdz arī drusku kaitināt, bet to visu kompensēja, vismaz manās acīs, kleitas, kuras nēsāja Eimija Adamsa. Šķiet, neatminos nevienu citu filmu, kurā kādas aktrises krūtis būtu vairāk izceltas kā šajā stāstā. Domāju, ka man piekritīs visi, kuri ir redzējuši «Amerikāņu afēru».

Aktieru komanda komentārus neprasa, bet, ja man kāds jāizceļ, tad par filmas «naglu» es noteikti nosauktu neaizmirstamo Dženiferas Lorensas tēlojumu. Viņa atveido Rozalīnu, mūsu galvenā varoņa Ērvinga sievu, kura ir tipiska kuce vārda vistiešākajā nozīmē. Viņa nav īpaši gudra, bet viņai patīk domāt, ka ir. Turklāt viņa tīši vai netīši visur iesaistās un maina notikumu gaitu, pašai negribot.

«Amerikāņu afēra» ir ļoti holivudiska filma, bet šā vārda vislabākajā nozīmē. Pārspīlēti sterila, smieklīga, dramatiska, ar burvīgu aktieru buķeti. Šī filma ir profesionāļu kopdarbs, par to liecina arī fakts, ka neskaitāmas ainas aktieri ir improvizējuši filmēšanas laukumā, nevis dzelžaini turējušies pie scenārija. Šī ir «must see» filma, patiks gan dāmām, gan kungiem.

Vērtējums: 8.5/10

Komentāri (33)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu