Atkārtot izdod Hardija Lediņa «Dziesmas neuzrakstītai lugai»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ineta Sipunova

Tā kā Hardija Lediņa gadā mūzikas ierakstu veikalos viņa un «Nebijušu sajūtu restaurācijas darbnīcas» (NSRD) mūzikas ieraksti nav pieejami, izdevniecība «Apostrofs» vēlreiz laidusi klajā Hardija Lediņa, NSRD un draugu ierakstīto kompaktdisku «Dziesmas neuzrakstītai lugai.»

Kā informēja izdevniecībā «Apostrofs», multimediju mākslinieks un mūziķis Lediņš kopā ar NSRD pārstāvjiem un draugiem ierakstu sāka veidot 2003.gadā, bet tas iznāca tikai 2006. gadā. Lediņš mūžībā aizgāja 2004. gada 21.jūnijā, ieraksta izdošanu nepiedzīvojot.

Diskā dzirdamas pēdējās Lediņa un viņa sadarbības partnera un drauga Ojāra Apiņa komponētās dziesmas ar dzejnieces Liānas Langas vārdiem. Dziesmas iedziedājuši Edīte Baušķeniece, Roberts Gobziņš un aktrise Gundega Ozolīte. Dziesmu ieraksti tapuši «Eksperimentālās mūzikas laboratorijas studijā», ko vada Apinis. Tāpat platē ietverti trīs unikāli Lediņa iedziedāto dziesmu ieraksti, no kuriem viens tapis 1962.gadā. Plates vāku rotā Lilijas Dineres zīmējums. Izdevuma bukletā lasāms muzikoloģes Daigas Mazvērsītes ievadraksts.

«Kristīne Želve savulaik iedeva savam kaimiņam Lediņam izlasīt manus dzejoļus, un drīz vien mēs satikāmies, lai iepazītos. Lediņš piedāvāja sacerēt dziesmas ar maniem vārdiem, un es šim priekšlikumam uzreiz piekritu. Sadarbība risinājās tā - es viņam pa tālruni lasīju sacerētos dziesmu tekstus, bet viņš man dungoja melodijas. Dziesmu tapšana bija neaizmirstami viegla, radošas pacilātības un humora pilna,» stāsta Langa.

Izdevniecība «Apostrofs» iecerējusi izdot arī citus Lediņa un NSRD mūzikas ierakstus.

Mūzikas ierakstu veikalā «Upe» šogad darbojas Lediņa kafejnīca, informācijas centrs un draugu tikšanās vieta. Tur «Dziesmas neuzrakstītai lugai» varēs iegādāties par īpašu cenu - septiņiem eiro.

Kā ziņots, atceroties un novērtējot multimediju mākslinieka Lediņa (1955-2004) ieguldījumu Latvijas kultūrā, Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs 2015. gadu pasludinājis par Hardija Lediņa gadu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu