Apple datoram Macintosh aprit 30 gadi (11)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vēl pirms pasaules izmainīšanas ar viedtālruni «iPhone» un planšetdatoru «iPad» informācijas tehnoloģiju uzņēmums «Apple» pārveidoja mājas datoru tirgu ar «Macintosh».

Lietotājam draudzīgais galda dators «Mac», īpaši iespēja ierīci kontrolēt, klikšķinot uz ikonām ar peli, atvēra durvis uz datoru pasauli ar tehnoloģisku domāšanu neapdāvinātiem cilvēkiem, līdzīgi kā skrārienjūtīgie ekrāni vēlāk ļāva gandrīz ikvienam apgūt viedtālruņus vai planšetdatorus.

«Apple» ar «Macintosh» datoriem pasauli iepazīstināja 1984.gada 24.janvārī, personālajam datoram nonākot sāncensības krustugunīs starp «Apple» līdzdibinātāju Stīvu Džobsu un «Microsoft» vadītāju Bilu Geitsu.

Tūkstošiem «Apple» uzticīgu sekotāju nedēļas nogalē svinēs šo gadadienu mākslas centrā Silīcija ielejā, netālu no kompānijas galvenās mītnes.

Līdz «Macintosh» ieviešanai komandas datoram varēja dot tikai ar teksta ierakstīšanu, un tas ikvienam, kas nebija programmētājs, bija sarežģīts uzdevums.

«»Mac» bija milzu lēciens uz priekšu. Mēs neko neizdomājām, bet mēs visu padarījām ļoti pieejamu un elegantu. Tas bija pirmais dators, par kuru cilvēki rotaļājās un atzina par stilīgu,» sacīja «Apple» bijušais darbinieks Rendijs Vigintons.

Datorpeli sešdesmitajos gados radīja Stenforda pētījumu institūta zinātnieks Dags Engelbārts, taču tieši ar «Macintosh» pirmo modeli tā kļuva par neatņemamu datora komplekta sastāvdaļu.

«Macintosh» pirmajam modelim bija 64 kilobaiti operatīvās atmiņas, un tas maksāja 1000 ASV dolāru.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu