Drošības policija aicina Sočos rēķināties ar terorisma risku (2)

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ziemeļkaukāza reģionā ieilgušā konflikta dēļ Drošības policija (DP) aicina Latvijas sportistus un līdzjutējus Soču ziemas olimpiskajās spēlēs rēķināties ar iespējamu terorisma risku un rūpīgi ievērot vietējo organizatoru prasības drošības jomā.

DP nebūs iesaistīta Latvijas sportistu un līdzjutēju drošības nodrošināšanā Sočos, jo olimpiādes dalībnieku un skatītāju drošība ir pasākumu organizatoru - Krievijas varas iestāžu - ziņā, paskaidroja policijā. Krievijas varas institūcijas olimpiskajās spēlēs plāno veikt plašus drošības pasākumus, lai garantētu sportistu un apmeklētāju drošību. Tomēr DP uzsvēra, ka ilgstošais konflikts Ziemeļkaukāzā un nesenie terora akti Volgogradā, kā arī Ziemeļkaukāzā bāzēto islāmistu teroristu vairākkārtīgi izteiktie draudi vērsties pret olimpisko spēļu norisi norāda uz iespējamiem terorisma riskiem Soču olimpiādes laikā.

Ņemot vērā teroristu izteiktos draudus un pēdējā laika aktivitātes, DP aicina Latvijas sportistus un līdzjutējus, kuri dosies uz Sočiem,

rūpīgi ievērot pasākumu rīkotāju prasības drošības jomā,

bet drošības režīma pārkāpumu vai aizdomīgu darbību gadījumā nekavējoties informēt Krievijas tiesību aizsardzības iestādes un par drošību atbildīgos organizatorus. Ņemot vērā, ka teroristi par uzbrukuma mērķiem regulāri izvēlas sabiedriskā transporta infrastruktūras objektus vai cilvēku masveida pulcēšanās vietas, piemēram, iepirkšanās centrus un izklaides objektus, arī tajos ieteicams saglabāt modrību un informēt tiesību aizsardzības iestāžu darbiniekus vai apsargus par aizdomīgām aktivitātēm un atstātiem priekšmetiem, piemēram, somām un saiņiem.

Savu pārstāvi uz Sočiem ziemas olimpiādē DP neplāno deleģēt, taču, veicot terorisma draudu monitoringu, pārbauda un analizē dažāda veida informāciju par iespējamiem riskiem un uztur kontaktus ar ārvalstu partneru dienestiem. DP arī tikās ar Latvijas Olimpiskās komitejas vadību un drošības jautājumus drīzumā apspriedīs ar Latvijas delegācijas dalībniekiem.

DP veiktā terorisma tendenču

analīze liecina par nozīmīgiem terorisma riskiem

dažādos pasaules reģionos, tostarp Dienvidaustrumāzijā, Ziemeļāfrikā, Austrumāfrikā, Vidējos Austrumos un citur, tāpēc policija aicina Latvijas iedzīvotājus, ceļojot arī uz šiem reģioniem, rūpīgi iepazīties ar informāciju par drošības situāciju plānotā ceļojuma galamērķī. Teroristu uzbrukumi pret dažādu Rietumu valstu pilsoņiem pēdējos gados ir notikuši vairākās Āfrikas un Āzijas valstīs.

Jau vēstīts, ka Krievijas Ziemeļkaukāza islāmistu kaujinieku grupējums «Vilayat Dagestan» («Dagestānas province») svētdien savā interneta vietnē ievietoja videoierakstu, kurā draud sarīkot teroraktu pret Soču ziemas olimpiskajām spēlēm. Grupējums arī uzņēmās atbildību par diviem spridzinātāju pašnāvnieku uzbrukumiem, kuros decembra beigās Volgogradā gāja bojā 34 cilvēki.

Soču ziemas olimpiskās spēles notiks no 7. līdz 23.februārim. Krievija ir noteikusi stingrus drošības pasākumus šo spēļu laikā, tostarp bezpilota lidmašīnu novērošanu, ierobežotu transporta kustību uz pilsētu, sportistu un akreditēto žurnālistu telefona sarunu uzraudzību.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu