Par gada ģeoloģisko objektu izvēlēts Korkuļu ūdensrijējs (12)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dainis Ozols/www.lu.lv

Latvijas Petroglifu centrs (LPC) par 2014.gada ģeoloģisko objektu izvēlējies Korkuļu ūdensrijēju, kas atrodas Sēlijā, Jaunjelgavas novada Sērenes pagastā, informēja centra pārstāvis Andris Grīnbergs.

Gada ģeoloģisko objektu Latvijas Petroglifu centrs izraugās jau septīto gadu, tā popularizējot ģeoloģiju un ģeoloģiskos dabas pieminekļus.

Korkuļu ūdensrijējs kopā ar sausgultni ir rets ģeoloģisks un hidroloģisks objekts, norāda Grīnbergs. Viņš stāsta, ka nelielā Korkuļu upīte aiztek pazemē un pēc apmēram puskilometra iztek Lauces upītes sāngravā.

Kopš 2001.gada Korkuļu sausgultnei ar pazemes upi ir valsts aizsargājamā ģeoloģiskā un ģeomorfoloģiskā dabas pieminekļa statuss, tā iekļauta arī Eiropas aizsargājamo teritoriju tīklā «Natura 2000».

Gada nominācija Korkuļu ūdensrijējam piešķirta ar mērķi rosināt objekta sakopšanu un izpēti, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību Latvijā reti sastopamiem ģeoloģiskiem veidojumiem - ūdensrijējiem un sausgultnēm.

Kā ziņots, pagājušā gada ģeoloģiskais objekts bija Stiglavas atsegumus, kas atrodas Latgalē.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu