Topošā koalīcija paraksta sadarbības līgumu un valdības deklarāciju (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Saeimas kanceleja

Topošās koalīcijas pārstāvji šodien Saeimā parakstīja koalīcijas sadarbības līgumu un valdības deklarāciju.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) pēc parakstīšanas norādīja, ka šodien Saeimas ārkārtas sēdē Ministru prezidenta amatam nominētajai kandidātei Laimdotai Straujumai (V) būs iespēja iepazīstināt ar savu redzējumu par valdības darbu un savu viedokli būs iespēja paust opozīcijai. «Saeimas sēdē uzzināsim, vai par Latvijas valdības vadītāju pirmo reizi vēsturē būs kļuvusi sieviete,» norādīja parlamenta priekšsēdētāja.

Foto: Saeimas kanceleja

Sadarbības līguma parakstīšanā piedalījās Straujuma, Āboltiņa, «Vienotības» Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dzintars Zaķis (V), Reformu partijas valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters, nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK līdzpriekšsēdētāji Raivis Dzintars un Gaidis Bērziņš un nacionālās apvienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Einārs Cilinskis.

Tāpat sadarbības līguma parakstīšanā piedalījās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis un Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis, kā arī neatkarīgo deputātu līderis Klāvs Olšteins.

Saeimā šodien plkst.10 sākās ārkārtas sēde, kurā tiks lemts par jaunās Laimdotas Straujumas (V) veidotās valdības apstiprināšanu.

Paredzēts, ka jaunajā valdībā būs seši jauni ministri, kas nestrādāja iepriekšējā Valda Dombrovska (V) vadītajā Ministru kabinetā - zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS), tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK), labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), kā arī izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (V).

Jaunajā valdībā savu darbu neturpinās līdzšinējais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (RP), aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V), tieslietu ministrs Jānis Bordāns, kā arī labklājības ministre Ilze Viņķele (V), tāpat darbu valdībā neturpinās līdzšinējais premjers Valdis Dombrovskis. Pabriks, Viņķele un Valdis Dombrovskis tagad plāno atjaunot Saeimas deputāta mandātu.

Savukārt iepriekšējais izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP) kļūs par ekonomikas ministru, bet līdzšinējā zemkopības ministre Straujuma pildīs valdības vadītājas pienākumus.

Foto: Saeimas kanceleja

Jauno valdību veidos iepriekšējās koalīcijas partijas - «Vienotība», Reformu partija (RP), nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK), kā arī seši pie frakcijām nepiederošie deputāti -, pieaicinot līdz šim opozīcijā esošo Zaļo un zemnieku savienību (ZZS).

«Vienotību» jaunajā valdībā pārstāvēs premjere Straujuma, kā arī veselības ministre Ingrīda Circene, tāpat darbu jaunajā valdībā turpinās līdzšinējais finanšu ministrs Andris Vilks, bet par izglītības un zinātnes ministri kļūs Druviete.

«Vienotība» un pie frakcijām nepiederošie deputāti arī turpmāk saglabās atbildību par Satiksmes ministriju, ko turpinās vadīt satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Nacionālo apvienību «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK jaunajā valdībā pārstāvēs vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Cilinskis, tieslietu ministre Broka, bet kultūras ministres amatā turpinās darboties pašreizējā ministre Dace Melbārde.

Savus amatus jaunajā valdībā saglabā arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) un iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP). Savukārt Ekonomikas ministriju (EM) vadīs Vjačeslavs Dombrovskis.

ZZS jaunajā valdībā ir atbildīga par Zemkopības ministriju (ZM), Labklājības ministriju (LM), kā arī Aizsardzības ministriju (AM), kuras attiecīgi vadīs Dūklavs, Augulis un Vējonis.

Jaunā valdība tika veidota, jo pagājušā gada 27.novembrī pēc traģēdijas Zolitūdē, kurā dzīvību zaudēja 54 cilvēki, Valdis Dombrovskis paziņoja par atkāpšanos no amata. Toreiz pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu demisionējušais premjers pauda, ka ir nepieciešama jauna valdība, kurai ir skaidrs Saeimas vairākuma atbalsts un kura ar jaunu uzticības mandātu spēs risināt valstī esošās problēmas. Dombrovska lēmums atkāpties daudziem bija negaidīts.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu