Aicina māksliniekus pieteikties «Survival Kit 6»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Māris Morkāns

Latvijas Laikmetīgās mākslas centrs (LMC) aicina māksliniekus pieteikt idejas starptautiskajam laikmetīgās mākslas festivālam «Survival Kit 6», kas šogad norisināsies no 4. līdz 21. septembrim «Rīga 2014» Eiropas kultūras galvaspilsētas programmas ietvaros.

Ik gadu festivāla ietvaros mākslinieki aicināti savos darbos risināt kādu sabiedrībai nozīmīgu tēmu, radot alternatīvus scenārijus izdzīvošanai. 2014. gadā festivāla tēma ir «Utopiskā pilsēta», kas aicina palūkoties uz pilsētu kā kompleksu un nepabeigtu struktūru, kā vietu, kuras nav. Kāds gan mūsdienās varētu būt labākais iespējamais vai varbūt neiespējamais pilsētas modelis, kurā telpiskā, politiskā un sociālā dimensija harmoniski papildinātu viena otru? Savu pieteikumu iespējams iesniegt online, aizpildot pieteikuma formu festivāla mājaslapā līdz š.g. 24. februārim.

LMC direktore un festivāla «Survival Kit 6» kuratore Solvita Krese šī gada tēmu komentē sekojoši: «Meklējot atsauces gan Platona un Tomasa Mora utopijas redzējumos, gan atskatoties uz Kampanellas Saules pilsētu vai Kloda-Nikolā Ledū (Claude Nicolas Ledoux) un Etjēna Luisa Bulē (Étienne-Louis Boullée) arhitektoniskajām utopijām, mēs nonākam salīdzinoši nesenā pagātnē, kur meklējami gan modernisma utopiju īstenošanas mēģinājumi, gan marksisma ideju spožums un posts, kā arī alternatīvās dzīves telpas un vietas apzināšanās dažādu subkultūru ietvaros.

Katrs, visticamāk, iztēlojas savu utopiskās pilsētas vīziju, kas aizved mūs līdz heterotopijai – pasaulei, kas nav homogēna, bet ir piesātināta ar līdzās eksistējošām citādībām, starptelpai, kas atrodas kaut kur ārpus, paralēli, aiz spoguļa, kas ir vienlaicīgi fiziska un mentāla, un kas ar savu pastāvēšanu padara utopiju iespējamu.

Sekojot Mišela Fuko aicinājumam, varam veidot sabiedrību un pilsētu, kurā harmoniski vienlaicīgi spēj eksistēt daudzas heterotopijas, ne tikai kā dažādas vietas, kas apstiprina atšķirīgā līdzās pastāvēšanu, bet arī kā līdzeklis, kas palīdz izvairīties no autoritārisma. Filozofs salīdzina heterotopiju ar kuģi, kas ir «…peldošs vietas gabals, vieta bez vietas, kas pastāv pati par sevi….» Viņš arī turpina, ka «civilizācijā bez kuģiem, sapņi izžūst, spiegošana ieņem piedzīvojumu vietu, un policija ieņem pirātu vietu.» Aicinām jūs iztēloties pilsētu, uz kuras klāja jūs gribētu doties ceļojumā!»

Lai pieteiktu sava darba ideju festivālam «Survival Kit 6», līdz š.g. 24. februārim plkst. 23:59 ir jāaizpilda pieteikuma anketa un kopā ar norādītajiem pielikumiem (mākslinieka CV, portfolio, vizuālajiem materiāliem) jāiesniedz online festivāla mājaslapā.

www.survivalkit.lv

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu