Vieta, kur top Latvijas animācijas šedevri... (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Katra lelles kustība ir cilvēka pieskāriens! Avārijas brigāde un sarkanais zīmulis Sārtulis dosies uz Berlīni. Berlīnes filmu festivālā Latvijā radītās animācijas filmas nonākušas pēc pamatīgas konkurences izturēšanas. Paši animatori uzsver, ka veiksmes pamatā ļoti būtisks ir nesavtīgi ieguldītais roku darbs.

Kāpēc burinieks «Vāsa»?

Režisors Jānis Cimmermanis noceļ jau malā nolikto burinieku, kas ir galvenais darbības laukums animācijas īsfilmā «Vāsa». Šajā «Avārijas brigādes» sērijā darbība risinās Zviedrijā uz zviedru lepnuma burinieka «Vāsa», kas nogrima tikai pusotra kilometra attālumā no krasta.

Animācijas filmas «Vāsa» režisors Jānis Cimmermanis piedāvā savu versiju par to, kāpēc «Vāsa» nogrima: «Tur iemitinājās, kā jau uz visiem kuģiem, grauzēji, un tie bija tie vainīgie, kas to kuģi nogremdēja.»

Zviedru jūrnieki cīņā ar žurkām izmēģina visādas metodes. Vispirms ķeroties klāt tradicionāliem paņēmieniem. Tomēr neviens no līdzekļiem nav gana labs, un tāpēc zviedri sauc palīgā Avārijas brigādi no Latvijas. Brigāde ar savu jauno lidaparātu dodas aizjūras kaimiņiem palīgā. Tomēr visas pūles veltas, burinieks tik un tā nogrimst, kā patiesībā tas arī notika.
«A ko tu darīsi, vēsturi nedrīkst labot, kā mēs esam pieraduši. Brigāde darīja visu, ko varēja, padzina žurkas, bet neaizlāpīja caurumus,» skaidro režisors.

Kopā ar zviedru burinieku uz Berlīnes filmu festivālu dosies arī filma par Sārtuli

Iedvesmojoties no Margaritas Stārastes radītās pasakas par Sārtuli, režisore Dace Rīdūze radījusi animācijas filmu par krāsu zīmuļa piedzīvojumiem.
«Te ir muša, ar ko Sārtulim filmas laikā ir konflikts, un mušas dēļ viņš nokrīt no mākslinieces galda un nonāk dažādos piedzīvojumos, par ko arī ir šis stāsts,» sižetu pastāsta Dace Rīdūze.

Režisore skaidro, ka jau

Sārtuļa un arī Avārijas brigādes piedzīvojumu nonākšana Berlīnes festivālā ir uzskatāma par žūrijas atzinību.

Māksliniece uzskata, ka žūrijas uzmanību piesaistīja tieši tradicionālā leļļu animācijas tehnika.

Žūrijas atlasīto filmu skate Berlīnē notiks no 6. līdz 16. februārim, un pēc tam būs zināms, kādi ir galīgie «Avārijas brigādes» un «Sārtuļa» panākumi Berlīnē. Turam īkšķus!

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu