Pie britu popmūzikas debesīm jauna zvaigzne - Reja Morisa

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

34 gadus vecais amerikāņu mūzikas producents Ariels Rehtšeids (Ariel Rechtshaid), kurš pēdējos gados ļoti veiksmīgi sastrādājies ar «Vampire Weekend», «Haim», Skaju Fereiru (Sky Ferreira), Čārliju XCX (Charli XCX) u.c., pielicis savu maģisko pirkstu arī jaunās britu dziedātājas Rejas Morisas (Rachel Anne Morris) debijas platei. Šajā perfektajā, rafinētajā popa platē kaut ko priekš sevis atradīs gan Keitas Bušas (Kate Bush), gan «Bat For Lashes», gan «Coldplay» fani.

Rae Morris «Unguarded»

(Atlantic)

8/12

No vaiga glītu meiteņu ar labu, interesantu balsi ir simtiem, atliek vien atvērt «Youtube». Taču ne visas tiek pie ierakstu līguma un ne visām ir iespēja savu vēl sākotnēji nenopulēto talantu nodot drošās rokās.

Daiļajai cirtoto kuplo matu īpašniecei Reja Morisai līgumu ar «Atlantic» izdevās noslēgt jau 18 gadu vecumā, kad izdevniecības talantu mednieki noskatīja meiteni muzicējam dzimtajā Blekpūlā un nodeva šo potenciālo nākotnes popzvaigzni gādīgās profesionāļu rokās.

Jau kopš 2012. gada meitene sāka laist klajā pirmos ierakstus (EP «For You», vēlāk 2013. gada EP «Closer»), gatavojot sevi un mūs visus lielajam iznācienam šogad.

Viņas samtainā balss atgādina Eliju Goldingu, arī «Bat For Lashes», vizuāli, apģērba izvēlē viņa simpatizē agrīnajiem deviņdesmitajiem, kad modē bija banānenes un cirtaini mati Īdijas Brikeles (Edie Brickell) stilā. Vispār Rī Morisā ir kaut kas no tā laika estētikas, no astoņdesmito gadu beigu, deviņdesmito sākuma ēras, kad tādas dāmas kā Suzane Vega (Suzanne Vega), minētā Brikele, Treisija Čepmena u.c. nostājās opozīcijā valdošajam blondo skaistuļu popkultam (Samantha Fox, Kim Wilde u.tml.)

Foto: raemorris.co.uk

Reja Morisa «uz radara» pirmo reizi plašākai publikai parādījās pagājušogad, kad piedalījās trīs Londonas kvarteta «Bombay Bicycle Club» dziesmās, kā arī «Clean Bandit» skaņdarbā «Up Again». Arī viņas pašas singls «Skin» (skat. video) 2014. gada sākumā iekļuva daudzu radiostaciju rotācijā. Dziesmā jūtams kaut kas no deviņdesmito gadu triphopa - «Morcheeba» vai «Lamb» skaņu noskaņas, arī Morisas balss variē no klusas, piesardzīgas līdz pagāniski draudošai: «We break the rules and listen to our own skin».

21 gadu vecā Morisa jauno plati būtībā sakompilējusi no agrāk izdotiem skaņdarbiem, rūpīgi tos pilnveidojot un slīpējot trīs mēnešu garumā kopā ar Arielu Rehtšeidu viņa Losandželosas studijā. Ieraksta sesiju laikā viņa daudz klausījusies Bjorku (viņas mīļākā dziesma ir «Unison» no plates «Vespertine» (2001)).

Rae Morris «Unguarded»
Rae Morris «Unguarded» Foto: Publicitātes foto

Albumā ir atrodamas daudzas šā brīža aktuālās popmūzikas tendences - dziesmā «Closer» ir izteikta atsauce uz deviņdesmito gadu hiphopa bītu «Return Of The Mack» garā, skaņdarbs «Love Again» ir veidots pēc «Coldplay» (Rī ir liela grupas fane) formulas (deju bīts + klavierroks = «A Sky Full Of Stars»), savukārt «Under The Shadows» citē astoņdesmito gadu «Fleetwood Mac» (to plaši citē arī «Haim», piemēram). Tieši šie eklektiskie aranžējumi ir lielākais albuma mīnuss. Īpaši minētā «Coldplay» formula...

Pārējais - balss, melodijas, vizuālais tēls, manuprāt, nostrādā.

Labākās dziesmas: «Closer», «Skin», «Don't Go».

Izdošanas datums - 26.01.2015.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu